Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021
x

ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΥΝΟΡΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

Οι δήμαρχοι αναφέρουν πως η κατάσταση αυτή ουσιαστικά καταδικάζει οικονομικά τις περιοχές τους καθώς αποτρέπει τους τουρίστες να τις επισκεφθούν.

Να αλλάξει την απόφασή της η κυβέρνηση και να ανοίξουν και άλλοι συνοριακοί σταθμοί εκτός του Προμαχώνα ζητούν με ψήφισμά τους οι δήμαρχοι της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι δήμαρχοι αναφέρουν πως η κατάσταση αυτή ουσιαστικά καταδικάζει οικονομικά τις περιοχές τους καθώς αποτρέπει τους τουρίστες να τις επισκεφθούν.

Προβαίνουν δε και στη διατύπωση 7 προτάσεων σκοπεύοντας να καταφέρουν την αλλαγή της απόφασης της κυβέρνησης.

Παράλληλα ζητούν την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των 22 δήμων της περιοχής και δηλώνουν πως θα ζητήσουν συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και θα καλέσουν και τους τοπικούς βουλευτές ώστε να τους βοηθήσουν στην προσπάθειά τους.

Αναλυτικά το Ψήφισμα των Δημάρχων

«Σήμερα Δευτέρα 06-07-2020, οι Δήμαρχοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε έκτακτη και κατεπείγουσα τηλεδιάσκεψη με θέμα την απαγόρευση διέλευσης τουριστών από τους συνοριακούς σταθμούς της Περιφέρειάς μας, συντάξαμε και αποστέλλουμε στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, το παρακάτω ψήφισμα:

Οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκφράζοντας το σύνολο των τοπικών κοινωνιών μας, έχουμε πλήρη συναίσθηση της ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας στις συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία COVID19.

Άλλωστε, μαζί με όλους τους συναδέλφους της Πατρίδας μας, έχουμε εξαρχής θέσει το σύνολο των δυνάμεων και των πόρων της αυτοδιοίκησης στην πρώτη γραμμή της μεγάλης μάχης.

Ωστόσο, αδυνατούμε να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση, για την ανακήρυξη του μεθοριακού σταθμού του Προμαχώνα Σερρών, ως μοναδικής οδικής πύλης εισόδου βαλκάνιων (κυρίως) τουριστών στη Βόρεια Ελλάδα.

Η απόφαση αυτή προσκρούει σε όποια κοινή λογική και δεν μπορεί να σταθεί σε κάθε καλόπιστη κριτική.

Και προφανώς δεν μπορεί κανείς στην Ελλάδα του 2020, να επικαλείται την αδυναμία συγκρότησης 2-3 κλιμακίων ελέγχου, ως αντίβαρο της οικονομικής καταστροφής εκατοντάδων τουριστικών επιχειρήσεων και χιλιάδων εργαζόμενων της Περιφέρειας μας. Δυστυχώς οι καταστροφικές επιλογές έχουν και συνέχεια:

Ενώ στους μεθοριακούς σταθμούς της Περιφέρειας μας απαγορεύεται η είσοδος τουριστών, επιτρέπεται το πήγαινε-έλα των Ελλήνων πολιτών στις όμορες χώρες (Βουλγαρία και Τουρκία), σε αντίθεση με όποια υγειονομική λογική, αλλά και σε επίταση της οικονομικής καταστροφής των παραμεθόριων επιχειρήσεων μας.  

Για τους παραπάνω λόγους, αποφασίσαμε ομόφωνα και ζητούμε από την Κυβέρνησή μας, τα εξής:  

1. Διατήρηση κλεισίματος Τελωνείου Καστανέων στην παρούσα χρονική στιγμή  

2. Απαγόρευση εξόδου Ελλήνων πολιτών (εκτός από ιδιαίτερες περιπτώσεις) από το Τελωνείο Κήπων  

3. Άμεσο άνοιγμα του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας και σταδιακό άνοιγμα των υπολοίπων συνοριακών σταθμών με Βουλγαρία  

4. Άμεση τοποθέτηση Κλιμακίων του ΕΟΔΥ στους συνοριακούς σταθμούς της Περιφέρειάς μας ή εναλλακτικά Κλιμάκια του Ελληνικού Στρατού πλήρως εξοπλισμένα ιατρικά  

5. Οικονομική ενίσχυση των πληγεισών επιχειρήσεων της Περιφέρειάς μας  

6. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους 22 Δήμους της Περιφέρειάς ΑΜΘ, λόγω στέρησης εσόδων (τέλος παρεπιδημούντων, δημοτικά τέλη από Καφέ-Εστίαση κ.λπ.)  

7. Ελεύθερη διέλευση εργατών γης, με υπεύθυνη δήλωση εργοδότη  

Παράλληλα αποφασίσαμε τον άμεσο καθορισμό συναντήσεων με τους αρμόδιους Υπουργούς, καθώς και την ενημέρωση του Περιφερειάρχη κ. Μέτιου και των Βουλευτών της Περιφέρειάς μας και την πρόσκλησή τους σε έναν κοινό αγώνα ανατροπής της ζοφερής τουριστικής και όχι μόνο, προοπτικής, για την οικονομία των συμπολιτών μας. '

Με την τυπογραφή των δημάρχων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ