Skip to main content

Ευρωεκλογές: Προβάδισμα 10,8% ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ - Η κατανομή εδρών

Τι δείχνει η τελευταία ανάλυση δημοσκοπήσεων που έχουν διεξαχθεί και συνδυάστηκαν από την Kantar Public εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Μεγάλο προβάδισμα, 10,8 ποσοστιαίων μονάδων, δίνει στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ η τελευταία ανάλυση των δημοσκοπήσεων έως τις 15 Απριλίου για την πρόθεση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές.

Συγκεκριμένα, από τη σύμπτυξη τριών δημοσκοπήσεων (ALCO, MRB, Marc) από το τέλος Μαρτίου έως και τις πρώτες ημέρες του Απριλίου, από τη συνεργασία της Kantar Public και της Μονάδας Παρακολούθησης της Κοινής Γνώμης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκύπτει ότι η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 34,6% έναντι 23,8% του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το ΚΙΝΑΛ ακολουθεί με 7,5%, οριακά πάνω από τη Χρυσή Αυγή (7,4%), ενώ έπεται το ΚΚΕ με 6,2%. Η ΛΑΕ λαμβάνει 3,2%, η Ένωση Κεντρώων 2,2%, η Ελληνική Λύση 2,1%, οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Ποτάμι 1,7%, και οι ΑΝΕΛ 1,2%.

 


Προβολή εδρών για τα ελληνικά κόμματα

Η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας μεταφράζεται σε 9 έδρες στην Ευρωβουλή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 6. Δύο έδρες πηγαίνουν στο ΚΙΝΑΛ, ισάριθμες είναι οι έδρες της ΧΑ, ενώ από 1 έδρα λαμβάνουν ΚΚΕ και ΛΑΕ.

Η χώρα μας παίρνει 21 έδρες σε σύνολο 751.

Μεταβολή πρόθεσης ψήφου με την πάροδο του χρόνου



Σε ό,τι αφορά τη γραμμική μεταβολή ψήφου, από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο το ποσοστό της ΝΔ φαίνεται πως βαίνει μειούμενο, σε αντίθεση με το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου, όταν ανέκαμπτε μετά από σημαντική πτώση στην πρόθεση ψήφου από τον Ιανουάριο.

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, από τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν έπιασε «limit up», βλέπει τα ποσοστά του σε γενικές γραμμές να υποχωρούν σταθερά, με ανεπαίσθητες αυξομειώσεις.

Ποια είναι τα «άλλα» κόμματα

Από το 2014, νέοι πολιτικοί σχηματισμοί έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις εθνικές πολιτικές σκηνές και (σύμφωνα με τα υπάρχοντα δημοσκοπικά δεδομένα) θα διεκδικήσουν έδρες στις επόμενες εκλογές. Αν αυτοί οι σχηματισμοί δεν είναι μέλη κάποιου ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος και λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν συμμετέχουν στις υφιστάμενες πολιτικές ομάδες στο ΕΚ, οι έδρες τους εντάσσονται στην κατηγορία «άλλα». Με δεδομένο ότι δεν μπορούμε να προδικάσουμε με ποια ή ποιες πολιτικές ομάδες θα επιλέξουν να συνταχθούν οι νέοι σχηματισμοί, οι έδρες αυτής της κατηγορίας είναι εξίσου μοιρασμένη μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς.

ΕΚ: Χρήση δημόσια διαθέσιμων δεδομένων από αξιόπιστες πηγές

Όπως επισημαίνει το ΕΚ, καμία από τις δημοσκοπήσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό των προβολών επί των εδρών δεν πραγματοποιήθηκε κατ’ εντολή του Κοινοβουλίου: πρόκειται πάντοτε για δεδομένα που είναι δημόσια διαθέσιμα από ταυτοποιημένους δημοσκοπικούς οργανισμούς σε κάθε κράτος μέλος. Το ΕΚ χρησιμοποιεί δημοσκοπήσεις προερχόμενες αποκλειστικά από αξιόπιστες πηγές.

Τα στοιχεία κάθε προβολής παρουσιάζονται ακόμη πιο αναλυτικά στην έκθεση για τις μεταβολές του πολιτικού σκηνικού, η οποία είναι διαθέσιμη εδώ.