Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: Αιχμές Σπυράκη σε Τουρκία και Ρωσία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

«Ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί στον αρμενικό λαό αυτό που του αναλογεί στη μετά-Σοβιετική εποχή, τα δικαιώματά του», σημείωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ

«Την εκτίμηση ότι η Τουρκία και η Ρωσία υπηρετούν τον ίδιο στόχο, του περιορισμού της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών της ΕΕ, στη σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ διατύπωσε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη καλώντας τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ και αντιπρόεδρο της  Κομισιόν Ζοζέ Μπορέλ να αναλάβει άμεσα δράση για την υπεράσπιση των συμφερόντων της ΕΕ.
   
Η κ. Σπυράκη στην ομιλία της επισήμανε ότι η σύρραξη ενθαρρύνεται απροσχημάτιστα από την Τουρκία που δεν έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων και μεταφέρει  μισθοφόρους από τη Συρία  που εξοντώνουν αμάχους .

«Ήρθε η ώρα να κλείσουν οι πληγές της ιστορίας, κυρίως ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί στον αρμενικό λαό αυτό που του αναλογεί στη μετά-Σοβιετική εποχή, τα δικαιώματά του», σημείωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Αναλυτικά η δήλωση της Μαρίας Σπυράκη:

«Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

Αντιπρόεδρε Μπορέλ, η σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ενθαρρύνεται απροσχημάτιστα από την Τουρκία, κοστίζει δεκάδες εκατοντάδες ζωές αμάχων, γιατί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ επιχειρείται εξόντωση του Αρμενικού πληθυσμού, του πολύπαθου εκείνου κόσμου που απέναντι στην ιστορία στάθηκε και δουλεύει ειρηνικά, που έχει ριζώσει εκεί ενώ η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία.

Κύριε Αντιπρόεδρε, υπάρχουν βόμβες διασποράς στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, υπάρχουν άμαχοι που σκοτώνονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, υπάρχουν μαχητές που χρηματοδοτούνται από την Τουρκία και ήρθαν από τη Συρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Κι αν έχουμε την πρώτη εντύπωση ότι η Τουρκία αντιπαρατίθεται με την Ρωσία στην περιοχή, εν τέλει η Τουρκία και η Ρωσία υπηρετούν τον ίδιο στόχο, του περιορισμού της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών της ΕΕ.
 
Δεν αρκούν λοιπόν μόνο οι διαπιστώσεις μας και οι εκκλήσεις αποκλιμάκωσης, οφείλουμε ως ΕΕ να εμπλακούμε ενεργά στην περιοχή του Καυκάσου, με γνώμονα τις αρχές μας και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας.

Κάποιος είπε εδώ, ήρθε η ώρα να κλείσουν οι πληγές της ιστορίας, κυρίως ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί στον αρμενικό λαό αυτό που του αναλογεί στη μετά-Σοβιετική εποχή, τα δικαιώματά του.»