Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: Έφτασε η ώρα να ξεκαθαρίσει η Βρετανία τη θέση της

Σε συζήτηση της Ολομέλειας μετά την ψηφοφορία στη Βρετανία για το Brexit οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η αποχώρηση χωρίς συμφωνία δεν συμφέρει κανέναν.

Οι Ευρωπαίοι θα παραμείνουν ενωμένοι και τα δικαιώματα των πολιτών εξακολουθούν να είναι η προτεραιότητα του ΕΚ, υπογράμμισε η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη συζήτηση που ακολούθησε τη σημαντική ψηφοφορία της Βουλής των Κοινοτήτων στη Βρετανία για το Brexit.

Μέλη του ΕΚ τόνισαν ότι, μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης και της Πολιτικής Διακήρυξης από τη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου χτες το βράδυ, η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Βρετανίας θα πρέπει τώρα να ενημερώσουν την ΕΕ με ποιο τρόπο μπορεί να επιτευχθεί κοινοβουλευτική συμφωνία και τι είδους σχέση επιθυμούν να έχουν με την ΕΕ.

Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit Michel Barnier επανέλαβε ότι η Συμφωνία Αποχώρησης είναι ο καλύτερος και ο μόνος εφικτός συμβιβασμός με βάση τις απαιτήσεις που έθεσε στο τραπέζι η βρετανική κυβέρνηση. Το κείμενο της συμφωνίας διασφαλίζει τη νομική σταθερότητα ως αντιστάθμισμα στην ανασφάλεια που δημιουργεί η αποχώρηση της Βρετανίας. Ο Frans Timmermans εκ μέρους της Επιτροπής προσέθεσε ότι η ΕΕ δε θα αποδεχθεί την αμφισβήτηση συμφωνηθέντων κατευθυντήριων γραμμών, συμπεριλαμβανομένης της ειρηνευτικής διαδικασίας και των συνόρων στην Ιρλανδία ή των δικαιωμάτων των πολιτών.

Ο συντονιστής του ΕΚ για το Brexit, Guy Verhofstadt (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο) κάλεσε σε διακομματικό διάλογο τους βρετανούς πολιτικούς ώστε να χτίσουν μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία ικανή να ξεπεράσει το αδιέξοδο και ίσως να επανεξετάσεις τις «κόκκινες γραμμές» του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπογράμμισε σχετικά ότι αλλαγές στις θέσεις της Βρετανίας ίσως επιτρέψουν την εμβάθυνση της μελλοντικής της σχέσης με την ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία δε είναι προς το συμφέρον κανενός. Η ΕΕ θα εντείνει τις προετοιμασίες και τη δημιουργία σχεδίου έκτακτης ανάγκης, προσέθεσε η Melania Ciot, εκ μέρους της ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου.