Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: Σε ακρόαση οι κεφαλές των Amazon, Apple, Facebook και Google

Οι Βρυξέλλες αναλαμβάνουν δράση κατά των τεχνολογικών κολοσσών – Στην ατζέντα οι μονοπωλιακές πρακτικές, τα fake news και το επιβλαβές περιεχόμενο.

Τους επικεφαλής των Amazon, Apple, Facebook και Alphabet της Google έχουν καλέσει σε ακρόαση την 1η Φεβρουαρίου οι Βρυξέλλες, που επιχειρούν να θέσουν όρια στους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες.

Τους επόμενους μήνες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υποβάλλει σχόλια στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο τον δίκαιο ανταγωνισμό και την αντιμετώπιση των fake news στο διαδίκτυο, αλλά και του επιβλαβούς περιεχομένου. Για τους παραβάτες προβλέπονται βαριά πρόστιμα.

Στην πρόσκληση προς τις εταιρείες, που επικαλείται το Reuters αναφέρεται ότι ο σκοπός των ακροάσεων είναι η ανταλλαγή απόψεων με τα ανώτατα στελέχη των τεσσάρων τεχνολογικών κολοσσών, όπως και να συζητηθούν τα τρέχοντα επιχειρηματικά μοντέλα, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια μιας αγοράς, οι συνθήκες της οποίας μεταβάλλονται συνεχώς.

Η ακρόαση θα ενισχύσει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις επόμενες κινήσεις ή συζητήσεις, με στόχο να υπάρξει νέος κανονισμός για τον ψηφιακό τομέα. Σε κάθε περίπτωση, η πρόσκληση διευκρινίζει ότι αφορά μόνο τους ανώτατους αξιωματούχους.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 25 Ιανουαρίου, επικεφαλής της Alphabet θα έχει βιντεοδιάσκεψη με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ, που πιέζει για σκληρότερους νέους κανόνες.