Skip to main content

Ευρωομόλογο - μαμούθ για ενέργεια και αμυντικές δαπάνες σχεδιάζει η ΕΕ

Το συνολικό πακέτο της πρότασης ίσως παρουσιασθεί αμέσως μετά την έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βερσαλίες στις 10 και 11 Μαρτίου

H Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται μέσα στην εβδομάδα να αποκαλύψει το σχέδιό της για κοινή έκδοση ομολόγων, δυνητικά μαζικής κλίμακας, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις αμυντικές δαπάνες αλλά και το κόστος ενέργειας, στον απόηχο των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το συνολικό πακέτο της πρότασης ίσως παρουσιασθεί αμέσως μετά την έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βερσαλίες στις 10 και 11 Μαρτίου, σύμφωνα με αξιωματούχους με γνώση των εν εξελίξει προπαρασκευαστικών εργασιών.

Αξιωματούχοι της ΕΕ επεξεργάζονται επίσης τις λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα λειτουργούσε η διαδικασία πώλησης χρέους και για το πόσα κεφάλαια η Ε.Ε προτίθεται να αντλήσει.

H πρωτοφανής κίνηση έρχεται μόλις ένα χρόνο αφότου η Ε.Ε. είχε θεσπίσει ένα έκτακτο πακέτο ύψους 1,8 τρισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες των κρατών – μελών έναντι της πανδημίας.

Τώρα η Ένωση αντιμετωπίζει τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες καθώς ξεκινά να μετασχηματίζει τις αμυντικές και ενεργειακές της υποδομές προ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τα νέα ζητήματα που θέτει μπροστά μας αυτή η κρίση», δήλωσε την Δευτέρα ο επίτροπος της Ε.Ε. για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο προσθέτοντας την εκτίμησή του ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα δώσουν πολιτική καθοδήγηση για περαιτέρω κινήσεις στη σύνοδο κορυφής.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Στο σχέδιο θα εμπλακεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα εκδίδει ομόλογα και στη συνέχεια θα διοχετεύει τα έσοδα στα κράτη – μέλη με τη μορφή προνομιακών δανείων για τη χρηματοδότηση των δαπανών των κρατών, σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχους που δεν θέλησαν να κατονομασθούν.

Μια επιλογή είναι να δομηθεί όπως το πρόγραμμα SURE του μπλοκ, είπαν ορισμένοι από τους αξιωματούχους, αναφερόμενοι σε ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών υποστήριξης της απασχόλησης στον απόηχο της πανδημίας.

Πηγή: Bloomberg, Kathimerini.gr