Skip to main content

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε θετικό κλίμα ξεκίνησε το τέταρτο τρίμηνο

Ο δείκτης STOXX 600 αντέστρεψε τις αρχικές του απώλειες για να κλείσει με άνοδο 0,7% - Οι περισσότεροι κλάδοι του κινήθηκαν σε θετικό έδαφος.

Με το «δεξί» άνοιξε το τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα συνέβαλαν εν μέρει στην αποκλιμάκωση των ανησυχιών για το μέγεθος της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες για την τιθάσσευση του πληθωρισμού.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 αντέστρεψε τις αρχικές του απώλειες για να κλείσει με άνοδο 0,7%, καθώς τα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη έδειξαν ότι η δραστηριότητα παρουσίασε περαιτέρω συρρίκνωση, εν μέσω της κρίσης του κόστους διαβίωσης και των αυξανόμενων τιμών ενέργειας.

Οι τελευταίες προβλέψεις του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών έδειξαν ότι η οικονομία της Ιταλίας πιθανόν να συρρικνώθηκε στο τρίτο τρίμηνο, ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε με το βραδύτερο ρυθμό σε διάρκεια δυόμισι ετών το Σεπτέμβριο, καθώς μειώθηκαν ακόμη περισσότεροι οι νέες παραγγελίες.

«Η αγορά αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η ύφεση είναι προ των πυλών στην Ευρώπη. Τα στοιχεία για τη μεταποίηση δείχνουν ότι αυτό ισχύει και για τις ΗΠΑ και αυτό μπορεί να σημάνει ότι η Fed μπορεί να γίνει λιγότερο επιθετική», αναφέρει ο Αντρέα Τσιτσιόνε της TS Lombard.

Aπό τις αρχές του έτους έως σήμερα, ο δείκτης STOXX 600 υποχώρησε περίπου 20% καθώς η περιοχή εισέρχεται ολοένα και πιο βαθιά στην ενεργειακή κρίση αλλά και σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.

«Ο βασικός παράγοντας που κατευθύνει την πορεία των μετοχών στη διάρκεια του τρέχοντος έτους μέχρι στιγμής είναι η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική και οι πιο αυστηρές χρηματοοικονομικές συνθήκες. Συνεπώς, η οιαδήποτε ένδειξη ότι το ουδέτερο επιτόκιο δεν θα αυξηθεί πολύ περισσότερο από τα σημερινά επίπεδα θα αποτελέσει πολύ θετική ένδειξη για την αγορά», αναφέρει ο Τσιτσιόνε.

Από τα επιμέρους χρηματιστηριακά ταμπλό, ο FTSE 100 στο Λονδίνο αντέστρεψε τις αρχικές του απώλειες για να κλείσει με άνοδο 0,2%, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,8%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,55%.

Στην ευρωπεριφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 1,6%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 1,3%.

Οι περισσότεροι κλάδοι του STOXX 600 κινήθηκαν σε θετικό έδαφος, καθοδηγούμενοι από την ενέργεια που ενισχύθηκε άνω του 3% χάρη στην εντυπωσιακή άνοδο των τιμών πετρελαίου, εν μέσω φημολογιών ότι ο ΟΠΕΚ+ θα προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής του περισσότερο από ένα εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Επίσης, οι μετοχές αξίας, όπως τηλεπικοινωνίες και εταιρείες κοινής ωφελείας ενισχύθηκαν 2,4% και 2,3% αντίστοιχα.

Από τις μεμονωμένες μετοχές, η Credit Suisse υποχώρησε σχεδόν 1% καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την ελβετική τράπεζα λίγο πριν την ανακοίνωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της στο τέλος του Οκτωβρίου.

Πηγή: moneyreview