Skip to main content

Ευρωπαϊκή Ένωση: Βρέθηκε η χρυσή τομή για την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Η επίτευξη συμφωνίας για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. θεωρούταν απαραίτητη συνθήκη για την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Σε συμφωνία για τις λεπτομέρειες του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027 κατέληξαν Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξέλιξη η οποία θεωρείται αναγκαία συνθήκη για την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έφθασαν σε πολιτική συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και το Ταμείο Ανάκαμψης» έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της γερμανικής προεδρίας στο Συμβούλιο.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών απαιτείται και η επίσημη έγκριση του deal.

Η επίτευξη συμφωνίας για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. θεωρούταν απαραίτητη συνθήκη για την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο αφορά την στήριξη των χωρών-μελών έναντι του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, τα πρώτα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης επρόκειτο να εκταμιευτούν στο α’ τρίμηνο του 2021. Ωστόσο, με βάση τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν, η συγκεκριμένη προθεσμία έχει πλέον μετατεθεί για το β’ ή και το γ’ τρίμηνο.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει συνολικά 27 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 2,7 δισεκατομμύρια θα εκταμιευτούν εντός του επόμενους έτους.