Skip to main content

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γονιμότητας - Η σημασία της πρόληψης

Πέμπτη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γονιμότητας από 2 έως 8 Νοεμβρίου - Η εμβρυολόγος Αλεξία Χατζηπαρασίδου μιλάει στη Voria.gr για τη σημασία της πρόληψης.

Τουλάχιστον 25 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη έρχονται αντιμέτωποι με την υπογονιμότητα, μία αναγνωρισμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πάθηση, που ιδίως στην Ελλάδα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, δεδομένης της ταυτόχρονης υπεργήρανσης του πληθυσμού.

Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, από τις 2 έως τις 8 του μήνα, είναι αφιερωμένη πανευρωπαϊκά στο αγαθό της γονιμότητας υπό την αιγίδα του Fertility Europe και Σωματείων Γονιμότητας Ευρωπαικών Χωρών και σε αυτό το πλαίσιο η Voria.gr συνομίλησε με την κ. Αλεξία Χατζηπαρασίδου, MSc. PMI-RMP, Σύμβουλο Κλινικής Εμβρυολογίας, Διευθύντρια Embryolab Academy & Συνιδρύτρια της Embryolab για την υπογονιμότητα, τη θεραπεία και την πρόληψη της αναπαραγωγικής μας υγείας. 

Η Embryolab υποστηρίζει από την έναρξή του τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Γονιμότητας, που υλοποιείται για πέμπτη χρονιά και έχει ως στόχο να αναδείξει το ζήτημα της υπογονιμότητας, να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει γύρω από αυτό και τέλος να «αγωνιστεί» για ίση πρόσβαση όλων σε αντίστοιχες θεραπείες.



«Θέλουμε να τονίσουμε το αγαθό της γονιμότητας. Η υπογονιμότητα αναγνωρίζεται ως πάθηση από τον ΠΟΥ και συνεπώς τα κράτη έχουν υποχρέωση να υποστηρίζουν τα ζευγάρια στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν παιδί», σημειώνει η κ. Χατζηπαρασίδου, επισημαίνοντας την ανάγκη της κρατικής μέριμνας και της ευαισθητοποίησης.

Οι βασικοί άξονες που έχει θέσει το Fertility Europe είναι επτά: η διάθεση της πληροφόρησης, ο έλεγχος και η θεραπεία των ανδρών (το 40% των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλεται στην ανδρική υπογονιμότητα), η ισότιμη αλλά και καθολική πρόσβαση σε θεραπείες, η ύπαρξη διαφορετικών θεραπειών, η παροχή ψυχολογικής βοήθειας και η κρατική χρηματοδότηση για ενέργειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Με επίκεντρο συνήθως τον πρώτο άξονα, η Embryolab συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γονιμότητας με ενημερωτικές εκδηλώσεις, οι οποίες φέτος λόγω κορωνοϊού θα γίνουν μέσω διαδικτύου. Μέσα από τις αυτές τις ενημερώσεις, επισημαίνει η κ. Χατζηπαρασίδου, αφενός καλύπτεται ένα κενό που συχνά υπάρχει στην πληροφόρηση, αφετέρου δίνεται χώρος σε ανθρώπους να πουν την προσωπική τους μαρτυρία και παρουσιάζονται οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.



«Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε στους ανθρώπους τις επιλογές της επιστήμης, η οποία εξελίσσεται με έναν ραγδαίο τρόπο, μαγικό θα έλεγα. Δεν έχει ωριμάσει όμως τόσο ώστε να καλύπτει όλα τα ζευγάρια και να λύνει όλα τα προβλήματα. Προσπαθούμε, ωστόσο, να δίνουμε πάντα τις καλύτερες δυνατές απαντήσεις», τονίζει η διευθύντρια της κλινικής, υπογραμμίζοντας παράλληλα, όπως σε κάθε ασθένεια, την ανάγκη της πρόληψης.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η πρόληψη

Όπως συμβουλεύει η ειδικός, το πρώτο μέτρο πρόληψης έγκειται στην ποιότητα των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων με την πάροδο του χρόνου. «Είναι βασικό για ένα ζευγάρι που θέλει να απολαύσει τη γονεϊκότητα, να θέσει το ζήτημα ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του μιας και με την πάροδο του χρόνου η ποιότητα τόσο των ωαρίων όσο και των σπερματοζωαρίων μειώνεται με αποτέλεσμα να μειώνονται ταυτόχρονα και οι πιθανότητες σύλληψης».



Ένα δεύτερο στοιχείο που επηρεάζει σημαντικά τη γονιμότητα είναι ο υγεινός τρόπος ζωής και διατροφής παράλληλα με τον σωστό έλεγχο του βάρους και την αποφυγή επιβαρυντικών συνηθειών, ιδίως για ένα νέο ζευγάρι που προετοιμάζεται ή βλέπει στο μέλλον τον γονεϊκό του ρόλο. «Το ευ ζην παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα καθώς το 20-30% των υπογόνιμων ατόμων θα μπορούσαν να μην ήταν καθόλου υπογόνιμοι αν δεν έπιναν και κάπνιζαν» επισημαίνει η κ. Χατζηπαρασίδου.

Ένα τρίτο μέτρο πρόληψης είναι η κατάψυξη ωαρίων και σπέρματος για άτομα που δεν είναι έτοιμα σε νεαρή ηλικία να προχωρήσουν στο βήμα της εγκυμοσύνης και της απόκτησης παιδιών. Η επιλογή αυτή, σύμφωνα με την εμβρυολόγο, δημιουργήθηκε αρχικά από την πίεση που ασκήθηκε προς την επιστήμη για τη διατήρηση γονιμότητας γυναικών που πάσχουν από καρκίνο και λαμβάνουν χημειοθεραπείες που επηρεάζουν τον τομέα αυτό. Πλέον όμως αποτελεί μια μέθοδο που χρησιμοποιούν αρκετές γυναίκες.

«Μετά τα 36 έτη, υπάρχει ένας βαθμός υπογονιμότητας. Πρόληψη για μια γυναίκα είναι να κρυοσυντηρήσει τα ωάριά της όσο αυτά παραμένουν σε καλή κατάσταση ώστε αν τα χρειαστεί κάποια στιγμή στο μέλλον να της δώσουν μια πολύ καλή πιθανότητα κύησης», εξηγεί η κ. Χατζηπαρασίδου. Η διαδικασία της κρυοσυντήρησης των ωαρίων απαιτεί μια εκτίμηση γονιμότητας, που γίνεται μέσω απλών αιματολογικών εξετάσεων, λήψη θεραπείας για 10 ημέρες, δύο υπερήχους και τέλος ακολουθεί η διαδικασία ωοληψίας που γίνεται με τη χορήγηση μέθης. Έχοντας δει πολλές γυναίκες να παίρνουν την απόφαση αυτή, η διευθύντρια της Embryolab σημειώνει πως ανεξαρτήτως εάν χρειαστούν τελικά τα ωάρια αυτά, η γυναίκα νιώθει πιο ήρεμη. Αντίστοιχη μέθοδος μπορεί φυσικά να ακολουθηθεί και στους άνδρες. Πρόληψη για τον άνδρα είναι να κρυοσυντηρήσει ένα με δύο δείγματα σπέρματος όσο είναι νέος (κάτω των 35 ετών) ώστε αν αποφασίσει να κάνει παιδί μετά την ηλικία των 40, το κρυοσυντηρημένο του σπέρμα θα του δώσει τις προποθέσεις για μια πιο ασφαλή και υγιή κύηση.

Πότε, όμως, ένα ζευγάρι πρέπει να ελέγξει τη γονιμότητά του; Η κ. Χατζηπαρασίδου συστήνει δύο εναλλακτικές αναλογικά με την ηλικία της γυναίκας. «Σε ζευγάρια στα οποία η γυναίκα είναι έως 38 ετών συστήνεται να προχωρήσουν σε έλεγχο μετά από ένα χρόνο κατά τον οποίο δεν έχει επιτευχθεί η σύλληψη ενώ σε ζευγάρια με γυναίκα άνω των 38 ετών μετά από έξι μήνες», εξηγεί.

Συμπερασματικά, το σημαντικό είναι, για κάθε ζευγάρι που αντιμετωπίζει πρόβλημα, να γίνονται οι ενδεδειγμένες διαγνωστικές εξετάσεις και να επιλέγονται οι εξατομικευμένες θεραπείες. Η υπογονιμότητα είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν πολλά σύγχρονα ζευγάρια και στο οποίο η επιστήμη καταφέρνει να δίνει όλο και πιο πειστικές απαντήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Embryolab στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://embryolab.eu/