Skip to main content

Ευρωπαϊκή πηγή: Επιτυχής γεώτρηση του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ

Τι αναφέρει η πηγή από Βρυξέλλες. Η Λευκωσία δεν επιβεβαιώνει τις «βάσιμες υποψίες» των υπηρεσιών ΕΕ περί επιτυχούς γεώτρησης από το «Φατίχ».

Εγκυρη κοινοτική πηγή, την οποία επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», κάνει λόγο για επιτυχή γεώτρηση των Τούρκων, στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, η πηγή από τις Βρυξέλλες αναφέρει ότι η επιτυχής γεώτρηση πραγματοποιήθηκε από το γεωτρύπανο «Πορθητή» (Φατίχ), το οποίο το τελευταίο διάστημα βρίσκεται ανοιχτά της Πάφου. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για κοίτασμα που φέρεται να φτάνει τα 170 δισ. κυβικά μέτρα. Η Λευκωσία δεν επιβεβαιώνει τις «βάσιμες υποψίες» των υπηρεσιών ΕΕ περί επιτυχούς γεώτρησης από το «Φατίχ», με βάση την ενημέρωση που έχουν οι κυπριακές αρχές από τρίτες χώρες.

Ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει ακόμη ότι ευρωπαϊκές υπηρεσίες κάνουν λόγο για μεταφορά στα Κατεχόμενα μπαταριών των S-400- των οποίων η παράδοση συνεχίζεται στην Τουρκία, παρότι οι ΗΠΑ φέρονται έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις.

Στο μεταξύ, οι Τουρκοκύπριοι ζητούν συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Ο Μουσταφά Ακιντζί κατέθεσε στην Κύπρο και τον ΟΗΕ πρόταση για συνεργασία, στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, την ώρα που η ΕΕ ετοιμάζεται να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.