Skip to main content

ΕΕ: Προτείνει τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για εγκληματα πολέμου στην Ουκρανία

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε θάνατο, καταστροφή και ανείπωτα δεινά», σημείωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου για τη διερεύνηση και τη δίωξη ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επιδιώξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την υποστήριξη του ΟΗΕ.

«Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να εργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα για να επιτύχουμε την ευρύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη γι’ αυτό το ειδικό δικαστήριο», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε θάνατο, καταστροφή και ανείπωτα δεινά», σημείωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενη χαρακτηριστικά στην «φρίκη της Μπούτσα».

«Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 20.000 άμαχοι και 100.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί. Πρώτον, η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τα φρικτά εγκλήματά της, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος της επίθεσης εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει ήδη ξεκινήσει δική του έρευνα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο δεν έχει δικαιοδοσία να ασκήσει δίωξη.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της Κομισιόν: «Ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προτείνουμε τη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, για τη διερεύνηση και τη δίωξη του εγκλήματος της επιθετικότητας της Ρωσίας. Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα για να λάβουμε την ευρύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη για αυτό το εξειδικευμένο δικαστήριο».

Το Κίεβο έχει ζητήσει επανειλημμένα τη δημιουργία ενός τέτοιου ειδικού δικαστηρίου για να διωθούν στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες της Ρωσίας που θεωρούνται υπεύθυνοι για την έναρξη του πολέμου.