Skip to main content

Ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή:Πρώτη σε αφίξεις παράνομων μεταναστών η Ιταλία

Πρέπει να επαγρυπνούμε στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου επειδή μπορεί να υπάρχουν και εκεί κίνδυνοι ασφαλείας, είπε ο επικεφαλής της Ακτοφυλακής.

Η άφιξη με αμείωτους ρυθμούς οικονομικών μεταναστών διά θαλάσσης στην Ιταλία και οι κίνδυνοι για την ασφάλεια που μπορεί αυτοί να δημιουργούν είναι τώρα το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις προσπάθειές της να σταματήσει τη μετανάστευση, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Περίπου 154.000 μετανάστες έφθασαν στην Ιταλία το 2015 και ο αριθμός τους φέτος έχει ξεπεράσει ήδη τις 144.000, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Σε όρους παράνομης μετανάστευσης αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι το υπ' αριθμόν ένα κράτος μέλος», δήλωσε ο Φαμπρίτσε Λεγκέρι, επικεφαλής της κοινής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής της Ένωσης, πρώην Frontex, η αποστολή της οποίας διευρύνθηκε πρόσφατα και αποκαλείται πλέον Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

«Πρέπει να επαγρυπνούμε στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου επειδή μπορεί και εκεί να υπάρχουν κίνδυνοι ασφαλείας, όχι μόνο μεταναστευτική πίεση», δήλωσε ο Λεγκέρι.

Περίπου το 90% από εκείνους που επιχειρούν τον διάπλου επιβιβάζονται σε σκάφη διακινητών στις ακτές της Λιβύης, αν και αξιωματούχοι της ΕΕ σημειώνουν πως τις τελευταίες εβδομάδες έχει αυξηθεί ο αριθμός των αφίξεων από την Αίγυπτο που προηγουμένως ήταν μικρός.

Η ΕΕ λέει πως η μεγάλη πλειονότητα αυτών των ανθρώπων δεν δικαιούνται άσυλο και θα σταλούν πίσω στις πατρίδες τους, αν και οι απελάσεις αποδεικνύονται συχνά δύσκολες στην πράξη.

Ο Λεγκέρι είπε πως η υπηρεσία του θα εμπλακεί περισσότερο στις προσπάθειες της ΕΕ να αυξήσει τις επιστροφές στις φτωχές αφρικανικές χώρες, καθώς και ότι θα έχει μεγαλύτερη παρουσία στα σημεία στην Ιταλία όπου αποβιβάζονται οι μετανάστες.