Skip to main content

Ευρωπαίοι αστροναύτες «πάτησαν» σε Θεσσαλονίκη και Βεργίνα

Οι δύο αστροναύτες ήταν οι επίτιμοι προσκεκλημένοι-ομιλητές στο 17ο Συνέδριο της Ένωσης Φυσικών Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Tη μεταφορά των θετικών εντυπώσεων από τη Θεσσαλονίκη και τη Βεργίνα (τους Μακεδονικούς Τάφους των Βασιλέων) «εισέπραξε» ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, στη ξενάγηση που οργάνωσε για τους δύο αστροναύτες που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο αστροναύτες, ο Σουηδός  Fuglesang Christer, Astronaut and Professor at KTH Royal Institute of Technology και o Jean-Jacques Favier, Astronaut, ESA, CNES ήταν οι επίτιμοι προσκεκλημένοι-ομιλητές στο 17ο Συνέδριο της Ένωσης Φυσικών Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είχε θέμα «Η Φυσική συναντά την κοινωνία».

Οι ίδιοι εξέφρασαν την επιθυμία να γνωρίσουν την πόλη (μνημεία και αξιοθέατα) και να επισκεφθούν τους Μακεδονικούς Τάφους της Βεργίνας. Ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης ανέλαβε την ξενάγησή τους ώστε να έχουν μια πλήρη ενημέρωση και γνώση για την ιστορία, τα μνημεία την αρχαία και τη σύγχρονη Μακεδονία.

«Ο λόγος είναι προφανής» ανέφερε η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Aντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κα Βούλα Πατουλίδου. «Οι δύο κορυφαίοι  Ευρωπαίοι αστροναύτες συμμετέχουν κάθε χρόνο σε δεκάδες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας κι ανταποκριθήκαμε αμέσως ώστε να ξεναγηθούν στη Θεσσαλονίκη και στη Βεργίνα και να ξέρουν την ιστορική αλήθεια για τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγαλούργησαν ο Φίλιππος κι ο Μέγας Αλέξανδρος».

Οι αστροναύτες ενθουσιάστηκαν από την ξενάγηση και κυρίως από την επίσκεψη στους Μακεδονικούς τάφους.

Όπως δήλωσε ο Jean-Jacques Favier έχει δεσμούς με τη Θεσσαλονίκη την οποία επισκέφθηκε -ταξιδεύοντας με αυτοκίνητο στην Ευρώπη- ως φοιτητής πρώτη φορά σε ηλικία 21 ετών. Θεωρεί τη Θεσσαλονίκη πόλη της νιότης του, συνδεδεμένη με τη ζωή του. Σ' αυτήν την πόλη στα νεκροταφεία του Ζεϊντελίκ είναι θαμμένος ο αδελφός του παππού της συζύγου του που σκοτώθηκε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ,το όνομα του οποίου έχει ο γιος τους. Ο Γάλλος αστροναύτης μαζί με τη σύζυγό του επισκέφθηκαν τα Συμμαχικά νεκροταφεία και απέτισαν συγκινημένοι φόρο τιμής στον 19χρονο(τότε) Αντριάν.