Skip to main content

Έβρος: Εκκενώνεται το χωριό Πόρος εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων (video)

Εκτεταμένες καταστροφές έχει προκαλέσει η κακοκαιρία – Σε συναγερμό βρίσκονται οι υπηρεσίες για το σοβαρό ενδεχόμενο να πλημμυρίσει ο ποταμός Έβρος

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται όλη η περιφερειακή ενότητα Έβρου, που έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώνονται από χθες το βράδυ.

Γέφυρες έχουν καταρρεύσει, σπίτια και δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, χωριά αποκλείστηκαν ενώ τα συνεργεία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών χρειάστηκε να επέμβουν σε αρκετές περιπτώσεις για τον απεγκλωβισμό πολιτών.

Την προληπτική εκκένωση του χωριού Πόρος των Φερών, στο οποίο ζουν κυρίως ηλικιωμένοι, αποφάσισε ο δήμος Αλεξανδρούπολης λόγω της υπερχείλισης του ρέματος Τσάι. «Καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά μετά να λειτουργούμε πυροσβεστικά», είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί ζημιές από τη νεροποντή σε πολλά σημεία του δήμου. «Χρειάστηκε να απεγκλωβίσουμε μαθητές του δημοτικού σχολείου Άνθειας που πήγαιναν για Νίψα, επειδή διακόπηκε η κυκλοφορία. Πήραμε τους μαθητές με 4 επί 4 και τους μεταφέραμε σε συγγενικά σπίτια στην πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημαντικά προβλήματα παρουσιάστηκαν στον ορεινό όγκο του Δερείου στον δήμο Σουφλίου, όπου πολλά χωριά αποκόπηκαν λόγω διακοπής της κυκλοφορίας. «Έχουν γίνει επιχειρήσεις εκκένωσης σε σπίτια. Στο Μικρό Δέρειο μεταφέρθηκαν έντεκα οικογένειες, ενώ έγινε επιχείρηση διάσωσης τριών αλλοδαπών, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί εντός των πλημμυρισμένων εκτάσεων, από την Πυροσβεστική με βάρκα και με ειδικό όχημα. Ανάλογες επιχειρήσεις έγιναν στην Κορνοφωλιά, στην Λυκόφη και στον Προβατώνα. Είχαμε διακοπή της κυκλοφορίας σε οικισμούς, ενώ κάποιες γέφυρες υποχώρησαν. Στο Μικρό Δέρειο και σε άλλους οικισμούς δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα η κυκλοφορία και υπάρχει επικινδυνότητα», δήλωσε στη Voria.gr ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, ο οποίος τόνισε πως υπήρχε πολύ καλός συντονισμός όλων των υπηρεσιών.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι μήπως πλημμυρίσουν ο Έβρος και ο Άρδας, η στάθμη των οποίων έχει ανεβεί. «Ήταν πολύ έντονη η βροχόπτωση. Ξεκίνησε από χθες το βράδυ στις 10 και κορυφώθηκε το μεσημέρι. Κάναμε μία επιχείρηση διάσωσης για δύο νεφροπαθείς στο Δέρειο. που τους μεταφέρουμε στην Αλεξανδρούπολη, γιατί είχαν προγραμματισμένη αιμοκάθαρση, ενώ έγιναν αρκετές μετακινήσεις ανθρώπων σε ασφαλή σημεία. Το ανησυχητικό είναι ότι μας ήρθε ενημέρωση από τη Βουλγαρία ότι οι Βούλγαροι θα αποδεσμεύσουν από το φράγμα του Ιβαήλογκραντ προς στους ποταμούς Έβρο και Άρδα», είπε στη Voria.gr ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.