Skip to main content

Έβρος: Επέκταση του φράχτη κατά 40 χιλιόμετρα - Σε ποια σημεία

Επεκτείνεται ο 12,5 χιλιομέτρων φράχτης σε «αφύλακτα» σημεία στα σύνορα του Έβρου - Το plan B της κυβέρνησης εκτός από τον φράχτη

Η επέκταση του φράχτη στον Έβρο κατά επιπλέον 40 χιλιόμετρα, τμηματικά αλλά και σε σημεία που ευνοούν τη διέλευση ατόμων που μέχρι σήμερα αποτελούσαν τα δρομολόγια για πρόσφυγες και μετανάστες, προκειμένου να εισέλθουν στην Ελλάδα, είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης.

Αυτό υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, αναφέροντας, μάλιστα, ότι τη δεδομένη στιγμή το πιο ευάλωτο σημείο στα σύνορα είναι στο νότιο τμήμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κρατικός μηχανισμός μετά και τα τελευταία γεγονότα στον Έβρο βρίσκεται πλέον σε πλήρη εγρήγορση τόσο για το ζήτημα του μεταναστευτικού όσο για τη φύλαξη των συνόρων. 

Σήμερα ο φράχτης στον Έβρο καλύπτει 12,5 χλμ. χερσαίων σημείων πρόσβασης, πριν και μετά τις Καστανιές. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», τα 40 νέα χιλιόμετρα του φράχτη σχεδιάζεται να τοποθετηθούν τμηματικά είτε σε περιοχές στις οποίες τα νερά του Έβρου έχουν χαμηλή στάθμη είτε σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν τμήματα στεριάς που ευνοούν τη διέλευση. Ως τέτοιες περιοχές έχουν υποδειχθεί τμήματα σε Ορμένιο, Κήπους, Φέρες, Τυχερό, Σουφλί, Δίκαια, Δίλοφο, Μαράσια, Νέα Βύσσα και αλλού.

4.000 αστυνομικοί και στρατιώτες, κάμερες και επιπλέον «Αίαντες»

Σε αντίστοιχο δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου επισημαίνεται ότι στο plan B της ελληνικής πλευράς, πέρα από την επέκταση του χάρτη, είναι η παρουσία περίπου 4.000 αστυνομικών και στρατιωτών σε παράλληλες περιπολίες, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκπομπή μηνυμάτων, κάμερες και λήψη εικόνας-ήχου σε κοινό «στρατηγείο» Στρατού-Αστυνομίας στη Νέα Βύσσα.

Σήμερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, σε ανθρώπινο δυναμικό, στην περιοχή του Έβρου, επιχειρούν επιπλέον 1.000 στρατιώτες, δύο λόχοι καταδρομών και επιπλέον 1.500 αστυνομικοί και συνοροφύλακες. Σε επίπεδο μηχανικών μέσων θα επιχειρούν ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά μήκος των συνόρων, τα οποία, σε συνδυασμό με τις κάμερες εδάφους, θα μεταφέρουν εικόνα-ήχο στο κοινό κέντρο επιχειρήσεων Στρατού και Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο θα στηθεί στη Νέα Βύσσα. Η Ελληνική Αστυνομία θα μετακινήσει ή θα κατασκευάσει και άλλους «Αίαντες» στα σύνορα, ενώ θα γίνει προμήθεια εξοπλισμού όπως θερμικών καμερών.

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε την πολιτική της γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει θέμα εθνικής ασφάλειας. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι δε θα περάσει κανείς τα σύνορα.

«Διακινητής ανθρώπων και fake news η Άγκυρα»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «η Τουρκία έγινε η ίδια διακινητής ανθρώπων και fake news» και για ακόμη μία φορά διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα υποστηρίζει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν περί νεκρών και τραυματιών στα σύνορα από ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας.

Ο κ. Πέτσας είπε πως η Ευρώπη πλέον αφυπνίζεται για το θέμα του μεταναστευτικού και πρόσθεσε: «Οι Ευρωπαίοι στοιχήθηκαν δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η στήριξη φάνηκε και από την παρουσία των επικεφαλής της ΕΕ στον Έβρο μαζί με τον πρωθυπουργό».

Θα γίνουν οι κλειστές δομές, ανοιχτό το σενάριο για τα «ξερονήσια»

Αναφερόμενος στα κλειστά κέντρα στα νησιά, ο κ. Πέτσας, τόνισε πως η κυβέρνηση είπε στις τοπικές αρχές να βρουν, εάν έχουν, εναλλακτική λύση, «όχι όμως να μη γίνουν οι κλειστές δομές».

Τέλος, απαντώντας στο εάν υπάρχει περίπτωση να γίνουν κλειστές δομές σε ξερονήσια, άφησε για ακόμη μία φορά ανοικτό το ενδεχόμενο: «Όλες οι προτάσεις είναι πάνω στο τραπέζι, αρκεί να καλύπτουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις».