Πέμπτη 22 Απριλίου 2021
x

ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤ ΦΥΛΑΚΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ - ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Δικαίωση των αγώνων τους χαρακτηρίζουν την άρση της επέκτασης της προσφυγικής δομής οι φορείς της περιοχής, που πάντως παραμένουν σε εγρήγορση

Με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχτηκαν οι φορείς του Έβρου την ανακοίνωση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε αύξηση της χωρητικότητας του ΚΥΤ Φυλακίου, απόφαση η οποία είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία.

Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ανακοίνωσε ότι «απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην αυξηθεί και να μην αναβαθμιστεί η χωρητικότητα του ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο κατόπιν εκτενούς διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και τα συναρμόδια υπουργεία».

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 28 Δεκεμβρίου 2020, επρόκειτο να δημιουργηθεί νέα δομή δίπλα στο υφιστάμενο ΚΥΤ που θα αναπτυσσόταν σε έκταση επιφάνειας περίπου 72.500 τ.μ. με συνολική δυναμικότητα 1.500 φιλοξενούμενους. Συγκεκριμένα, προβλεπόταν η αναβάθμιση και δημιουργία 750 θέσεων γενικού πληθυσμού και 750 θέσεων σε Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης, περιλαμβανομένων των 250 θέσεων του υφιστάμενου ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. Ωστόσο, η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους φορείς και τους κατοίκους του Έβρου, οι οποίοι τόνιζαν ότι η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού μεταναστών σε μία ευαίσθητη γεωγραφικά περιοχή. Μάλιστα είχαν πραγματοποιήσει μεγάλη κινητοποίηση, κατά την οποία αποδοκίμασαν έντονα τον υπουργό Νότη Μηταράκη.

Για δικαίωση της πίεσης και των αγώνων των κατοίκων της περιοχής έκανε λόγο μιλώντας στη Voria.gr ο δήμαρχος Ορεστιάδας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Βασίλης Μαυρίδης. «Η απόφαση που ελήφθη με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού είναι να μη γίνει καμία επέκταση και καμία αναβάθμιση. Αυτό μας ικανοποιεί απόλυτα», είπε χαρακτηριστικά.

Θετικά βλέπουν την εξέλιξη και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων της Ορεστιάδας, οι οποίοι μάλιστα είχαν θέσει στη διάθεση του δημάρχου τις παραιτήσεις τους, εφόσον προχωρήσει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το ΚΥΤ, ενώ είχαν οργανώσει σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της πόλης την ερχόμενη Παρασκευή. «Είναι πραγματικά μία σημαντική εξέλιξη. Εμείς πάντως παραμένουμε σε εγρήγορση, για την περίπτωση που υπάρχει πισωγύρισμα», τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Φυλακίου, Χρήστος Τυρμπάκης. Ο κ. Τυρμπάκης, εξάλλου, ο οποίος είναι εθνοφύλακας, είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του συνόλου των εθνοφυλάκων της περιοχής να καταθέσουν τα όπλα τους, εφόσον γίνει η επέκταση της δομής.

Πάντως, μεταξύ των κατοίκων της περιοχής υπάρχει μία επιφυλακτικότητα, δεδομένου ότι αφενός μεν η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην ανακοίνωση της επέκτασης, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις ότι δεν πρόκειται να φιλοξενηθούν στην περιοχή περισσότεροι μετανάστες, αφετέρου δε διότι έχουν ήδη ενοικιαστεί για διάστημα δέκα μηνών οι εκτάσεις στις οποίες επρόκειτο να επεκταθεί το ΚΥΤ Φυλακίου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ