Skip to main content

Έβρος: «Καλό το σχέδιο Ακρίτας αλλά πλέον οι μετανάστες μπαίνουν από Βουλγαρία»

Κάτοικοι των χωριών του Έβρου λένε στη Voria.gr ότι οι ροές αυξήθηκαν στα σύνορα με Βουλγαρία - Τεράστια πίεση εξαιτίας των μεταναστευτικών ροών

«Η πίεση των μεταναστευτικών ροών είναι μεγάλη και συνεχίζεται. Φέτος ήταν από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια». Με αυτά τα λόγια περιγράφει στη Voria.gr ο πρόεδρος των Συνοριακών Φυλάκων Έβρου, Βαλάντης Γιαλαμάς, τα όσα συμβαίνουν με τους παράτυπους μετανάστες στην ελληνοτουρκική οριογραμμή.

Χιλιάδες άτομα, παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες από τον περασμένο Μάιο προσπάθησαν -και προσπαθούν- να περάσουν από την Τουρκία εντός της ελληνικής επικράτειας με τα σώματα ασφαλείας να προσπαθούν να φυλάξουν τα σύνορά μας.

Παρ' όλα αυτά χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν καταφέρει να εισέλθουν και στη συνέχεια προωθούνται από τα κυκλώματα των διακινητών είτε στην ενδοχώρα είτε στο εξωτερικό.

Στον Έβρο σήμερα βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, που έχει ανακοινώσει ήδη το σχέδιο «ΑΚΡΙΤΑΣ» μέσα από το οποίο προβλέπεται η επέκταση του φράχτη κατά 140 χιλιόμετρα, η ενίσχυση των συνοριακών φυλάκων με 250 άτομα και η αναβάθμιση και επέκταση του συστήματος επιτήρησης με πυλώνες και θερμικές κάμερες.

Τα μέτρα αυτά όμως, όπως λένε στη Voria.gr φορείς και κάτοικοι της περιοχής, είναι μεσοπρόθεσμα και δεν επιλύουν άμεσα το πρόβλημα αφού οι νέοι συνοριοφύλακες στην καλύτερη των περιπτώσεων θα αναλάβουν καθήκοντα μέσα στον χειμώνα ενώ η κατασκευή νέου φράχτη και η επέκταση του συστήματος επιτήρησης χρειάζονται χρόνο.

Την ίδια ώρα κάτοικοι χωριών που βρίσκονται μια ανάσα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα ανέφεραν ότι εδώ και καιρό η πλειονότητα των παράτυπων μεταναστών δεν εισέρχεται από τις περιοχές που βρίσκονται κατα μήκος του ποταμού Έβρου δηλαδή από τα ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

«Σε μια μέρα μπορεί από τα ελληνοτουρκικά σύνορα να περάσουν για παράδειγμα 100 άτομα και από τα σύνορα με τη Βουλγαρία να περάσουν 300 άτομα. Περνούν από τη Βουλγαρία και συνεχίζουν για Ροδόπη, Κομοτηνή. Πολλοί από αυτούς ανεβάζουν και βίντεο πώς κατάφεραν και πέρασαν» ανέφερε στη Voria.gr κάτοικος της Καβύλης προσθέτοντας ότι ο ορεινός όγκος της Ροδόπης έχει μετατραπεί σε πέρασμα για τους παράτυπους μετανάστες.

«Από τα σύνορα με τη Βουλγαρία μπαίνουν πλέον οι περισσότεροι. Καλοί οι φράχτες και η αύξηση των μέτρων στα σύνορά μας με Τουρκία και το σχέδιο Ακρίτας του υπουργείου. Όμως εδώ έχουμε και συνοριοφύλακες και αστυνομικούς και στρατό. Από την άλλη πλευρά, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, δεν έχουμε τίποτα και από εκεί πλέον μπαίνουν οι περισσότεροι» ανέφερε ο κάτοικος της Καβύλης.

Να σημειωθεί πάντως ότι σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα συναντηθεί στην Αλεξανδρούπολη με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ιβάν Ντεμερντζίεφ, ενώ στη συνέχεια θα μεταβούν στον νότιο Έβρο και συγκεκριμένα στις Φέρες.

φωτο αρχείου