Skip to main content

Έβρος: Με ευρωπαϊκά κονδύλια η αγορά τουρκικών τεθωρακισμένων

Πολλά από τα οχήματα που χρησιμοποιεί η Τουρκία στον Έβρο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού αγοράστηκαν μέσω κοινοτικών κονδυλίων.

Αίσθηση είχε προκαλέσει τον περασμένο Μάρτιο, η εικόνα ενός τουρκικού τεθωρακισμένου οχήματος να προσπαθεί να τραβήξει μέρος του ελληνικού φράχτη σοτν Έβρο, ώστε να διευκολύνει μετανάστες να περάσουν από την Τουρκία στην επικράτεια της χώρας μας.

Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι πολλά από τα οχήματα που χρησιμοποιεί η Τουρκία στον Έβρο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού αγοράστηκαν μέσω κοινοτικών κονδυλίων του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας.
 
Τα στοιχεία αυτά  προκύπτουν από την απάντηση του Επιτρόπου Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι στην ερώτηση της Ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη, με αφορμή την καταγραφή τεθωρακισμένου οχήματος περιπολίας της Τουρκίας να επιχειρεί να σπάσει το φράχτη.

Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή, όλα δείχνουν πως η γειτονική χώρα έχει προμηθευτεί σημαντικό εξοπλισμό και σύγχρονα οχήματα με κοινοτικά κονδύλια για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης και της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων. Σύμφωνα με την Κομισιόν το συγκεκριμένο τεθωρακισμένο δεν έχει αγοραστεί με ευρωπαϊκούς πόρους. Η Τουρκία πάντως έχει υπογράψει συμφωνίες για τη χρήση των προενταξιακών  ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης τις οποίες και  καλείται να εφαρμόσει .

Ειδικότερα στην απάντηση του ο Επίτροπος σημειώνει :

«Στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας , αγοράστηκαν 82 οχήματα Cobra II και 57 τεθωρακισμένα και μη τεθωρακισμένα οχήματα Hizir με προηγμένο εξοπλισμό επιτήρησης των συνόρων για τις χερσαίες δυνάμεις που είναι αρμόδιες για την επιτήρηση και την προστασία των συνόρων. Οι αντίστοιχες συμφωνίες χρηματοδότησης που έχει υπογράψει η Τουρκία ορίζουν ότι σκοπός της στήριξης της ΕΕ είναι η αποτελεσματική ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων και η πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης με την εγκατάσταση και την αποτελεσματική λειτουργία του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των συνόρων, καθώς και η μείωση των διασυνοριακών εγκλημάτων, ιδιαιτέρως της εμπορίας και λαθραίας διακίνησης ανθρώπων.»