Skip to main content

Έβρος: Ομόφωνο «όχι» από τους φορείς στην επέκταση της δομής μεταναστών Φυλακίου

Την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε επέκταση των υφιστάμενων δομών εξέφρασαν στη σημερινή σύσκεψη οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων της περιοχής

Την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε επέκταση των υφιστάμενων δομών, στην αύξηση της δυναμικότητάς τους, καθώς και στη δημιουργία νέας δομής στην κοινότητα Φυλακίου του δήμου Ορεστιάδας και συνολικά στη Θράκη, εξέφρασαν στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων του Έβρου.

Στη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, συμμετείχαν οι βουλευτές Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Κελέτσης και Αναστασία Γκαρά, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Μέτιος, οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου και Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος και οι μητροπολίτες Διδυμοτείχου Δαμασκηνός και Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος.

Οι φορείς του Έβρου συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Φυλακίου Έβρου που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά, όπως επισήμαναν, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με την οποία η δυναμικότητά του θα αυξηθεί από τα 500 στα 1.500 άτομα, με προοπτική να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως και 3.000 μετανάστες.

Διαβάστε - Στα κάγκελα o Έβρος για την επέκταση της δομής μεταναστών Φυλακίου

Οι φορείς της περιοχής ζήτησαν επίσης βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και των υποδομών των υφιστάμενων δομών, του ΚΥΤ και του Προαναχωρητικού Κέντρου Κράτησης, αλλά και να υπάρξει άμεσα επίσημη ενημέρωση για το θέμα από τον ίδιο τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ει δυνατόν με τη φυσική παρουσία του.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο υπουργός ενημέρωσε για το θέμα μέσω τηλεδιάσκεψης τους βουλευτές, Αναστάσιο Δημοσχάκη, Χρήστο Δερμετζόπουλο, Σταύρο Κελέτση, τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο και τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς. Ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι στον Έβρο δεν θα μεταφέρονται αιτούντες άσυλο από άλλα σημεία εισόδου, αλλά μόνο όσοι εισέρχονται τοπικά από τα χερσαία σύνορα του Έβρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr στη συγκεκριμένη σύσκεψη οι τόνοι ήταν υψηλοί με τους συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, να κατηγορούν τον υπουργό ότι δεν ζήτησε τη γνώμη τους για το θέμα, το οποίο πληροφορήθηκαν από την ανάρτηση της απόφασης στη Διαύγεια. Βουλευτές, εξάλλου, επισήμαναν ότι η απόφαση αυτή εκθέτει τα κυβερνητικά στελέχη και τον πρωθυπουργό προσωπικά, που έχουν επανειλημμένα δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί καμία νέα δομή μεταναστών στη Θράκη και ειδικά στον Έβρο.