Skip to main content

Έβρος: Πρόσφυγες και μετανάστες αναζητούν περάσματα από τους φράχτες

Διάσπαρτες ομάδες προσφύγων και μεταναστών κοιμούνται ή περπατούν κοντά στα σύνορα ψάχνοντας τρόπο να περάσουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Τα σημάδια των αποτυχημένων προσπαθειών των προσφύγων και μεταναστών να εισέλθουν στη χώρα αλλά και αυτών που κατάφεραν τελικά να περάσουν στην ελληνική πλευρά είναι εμφανή κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων και της ευρύτερης περιοχής στις Καστανιές του Έβρου.

Παντελόνια που «σκάλωσαν» στα συρματοπλέγματα και τα οποία πρόσφυγες και μετανάστες έβγαλαν για να συνεχίσουν την προσπάθειά τους, πετσέτες που άπλωσαν για να μην τρυπηθούν από τους «αγκαθωτούς» φράχτες, γάντια που φόρεσαν για να μην τραυματίσουν τα χέρια τους, βρίσκονται όλα καρφωμένα στους συρμάτινους φράχτες,

Στην προσπάθειά τους να περάσουν την πολυπόθητη πύλη εισόδου προς την Ευρώπη, πρόσφυγες και μετανάστες κόβουν ή πηδούν τους φράχτες, κάνοντας τα αδύνατα δυνατά να βρεθούν σε ελληνικά εδάφη, ρισκάροντας τη σωματική τους ακεραιότητα.

Στις αγροτικές εκτάσεις προς το χωριό των Καστανεών, τα εγκαταλελειμμένα πράγματα όσων κατάφεραν να περάσουν τα εμπόδια πληθαίνουν και ποικίλλουν. Από ρούχα, τρόφιμα και σακίδια μέχρι μπαταρίες, κινητά και καλώδια είναι παρατημένα καταμεσής των χωραφιών ή σε δύσβατα σημεία.

Τρεις ημέρες μετά τη μαζική προσέλευση στα σύνορα, ντόπιοι του χωριού έχουν δει την κινητικότητα στην περιοχή να ελαττώνεται, τις ομάδες των προσφύγων και μεταναστών που περπατούν στην τουρκική πλευρά να λιγοστεύουν. «Πριν από δύο ημέρες έβλεπες τους φράχτες να είναι γεμάτοι από μετανάστες» λέει ένας αγρότης στη Voria.gr, που έχει χωράφια στην περιοχή, και προσθέτει: «Ο δρόμος στην τουρκική πλευρά είχε γεμίσει με πούλμαν και αυτοκίνητα που τους μετέφεραν στο τελωνείο. Τώρα τα οχήματα είναι λιγότερα και βλέπεις απλά διάσπαρτες ομάδες να κοιμούνται ή να περπατούν κοντά στα σύνορα ψάχνοντας τρόπο να περάσουν».

Στον παράλληλο δρόμο των συνόρων οι ελληνικές αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές έχουν αυξηθεί. «Κάθε ένα λεπτό βλέπεις στρατιωτικά οχήματα να πηγαινοέρχονται ή να είναι στάσιμοι και να περιπολούν. Όλα τα οχήματα σε ελέγχουν», λέει ο ίδιος.

Το χωριό έχει ζήσει παλιότερα εκκενώσεις και δεν φοβόμαστε

Μέσα στο χωριό τα αισθήματα των κατοίκων είναι ανάμεικτα. «Υπάρχει μία ανησυχία για την όλη κατάσταση αλλά σε γενικές γραμμές είμαι ήρεμη» αναφέρει μία κάτοικος του χωριού, που κρατά έναν χαρταετό στο χέρι. Μόλις έχει γυρίσει από τον ποταμό Άρδα, όπου κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα πλήθος κόσμου σπεύδει να τιμήσει το έθιμο. «Πρώτη φορά πήγαμε στον Άρδα και δεν γινόταν "πατείς με πατώ σε"» λέει η φίλη της και συμπληρώνει: «Η κατάσταση είναι ανησυχητική, αλλά το χωριό έχει ζήσει παλιότερα εκκενώσεις και δεν φοβόμαστε».

 

Η ανησυχία όπως τονίζουν οι κάτοικοι των Καστανεών προέρχεται από το μέγεθος των ατόμων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα. «Χρόνια περνάνε, είχαμε συνηθίσει. Πέντε σήμερα, δεκαπέντε αύριο» σημειώνει ντόπιος που βρήκαμε στο καφενείο του χωριού. «Αν αυτό το κομβόι όμως φύγει από κει και έρθει εδώ εμείς έχουμε σβήσει» προσθέτει.

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, ελικόπτερα ξεκίνησαν να πετούν επάνω από την ευρύτερη περιοχή του Έβρου, ενόψει και της σημερινής άφιξης του Έλληνα πρωθυπουργού και Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ο όγκος των ατόμων που βρίσκονταν στο τελωνείο φαίνεται να έχει μειωθεί. Εκτιμάται πως άλλοι κουράστηκαν, ταλαιπωρήθηκαν ή στέρεψαν οι ελπίδες τους και πήραν τον δρόμο της επιστροφής και άλλοι κατευθύνονται κυρίως προς το νότιο τμήμα του Έβρου προκειμένου να βρουν πιο βατά περάσματα, ιδίως από ποτάμια. Πάντως σε όλες τις κοντινές περιοχές των συνόρων καταφθάνουν καθημερινά ολοένα και περισσότερα στελέχη της ελληνικής αστυνομίας και του στρατού.