Skip to main content

Έβρος: Σε ασφαλές σημείο οι 38 μετανάστες που απεγκλωβίστηκαν - Στο νοσοκομείο μία έγκυος

Οι αρχές αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο διέφυγαν από τη νησίδα, καθώς και αν κάποιος τους βοήθησε. Ο Νότης Μηταράκης έγραψε πως βρέθηκε και βάρκα.

Σε ασφαλές σημείο επί του ελληνικού εδάφους βρίσκονται οι 38 μετανάστες που τις τελευταίες μέρες είχαν εγκλωβιστεί σε μία νησίδα του ποταμού Έβρου, προκαλώντας αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων, καθώς υπήρξαν αναφορές για τον θάνατο ενός 5χρονου κοριτσιού από τσίμπημα σκορπιού, ενώ και η 9χρονη αδερφή της τσιμπήθηκε επίσης από σκορπιό, σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές.

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι το βράδυ της Δευτέρας οι 38 μετανάστες οδηγήθηκαν με ασφάλεια στο Προανακριτικό Κέντρο Αλλοδαπών στον Έβρο και το πρωί της Τρίτης αναμένεται να μεταφερθούν στο ΚΥΤ Φυλακίου προκειμένου να ακολουθηθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης τους.

Τους 38 μετανάστες επισκέφθηκαν δύο διερμηνείες, τους δόθηκαν σάντουιτς, νερό και χυμοί φρούτων και εξετάστηκαν από νοσηλεύτρια του ΕΟΔΥ.

Τα προηγούμενα 24ωρα είχε σηκωθεί θύελλα αντιδράσεων από κόμματα, ανθρωπιστικές οργανώσεις και φορείς που ζητούσαν τον απεγκλωβισμό των μεταναστών, ενώ είχαν εκδοθεί δύο ανακοινώσεις από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στις οποίες γινόταν αναφορά πως η εν λόγω νησίδα ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας και έτσι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν οι ελληνικές αρχές σε καμία ενέργεια.

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας έγινε γνωστό πως οι μετανάστες μετακινήθηκαν εντός του ελληνικού εδάφους, πληροφορία που λίγο αργότερα επιβεβαίωσε το αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

Διαβάστε: Στο ελληνικό έδαφος οι 38 μετανάστες στον Έβρο - Επιχείρηση της ΕΛΑΣ για την μεταφορά τους

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του οι μετανάστες εντοπίστηκαν στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων και κατά δήλωσή τους ήταν Σύροι στην καταγωγή.

«Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών.

Από τη στιγμή του εντοπισμού τους έχουν σπεύσει προς αρωγή τους οι απαραίτητες δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όλων των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών, για την περίθαλψη των μεταναστών, την παροχή τροφής και νερού και τη μεταφορά τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας», ανέφερε η ανακοίνωση.

Αμέσως στήθηκε μια μεγάλη επιχείρηση για την μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο, ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, έγραψε στο twitter πως μία έγκυος γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και εκτός από τους μετανάστες βρέθηκε και η βάρκα που τους μετέφερε.

Οι αρχές εξετάζουν τώρα τον τρόπο με τον οποίο βρέθηκαν στην περιοχή των Λαβάρων, καθώς και αν τυχόν κάποιοι τους βοήθησαν να απεγκλωβιστούν από τη νησίδα.

Με κοινή τους δήλωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Ψυχογιός και Νατάσα Γκαρά επιτέθηκαν στην κυβέρνηση αναρωτώμενοι «πώς εξηγεί την αιφνίδια ανακάλυψη των ανθρώπων αυτών;»

«Θα ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις διαρροές ότι επρόκειτο για fake news;

Ή θα οχυρωθεί πίσω από δικολαβίες για τις ακριβείς συντεταγμένες στις οποίες την τάδε ώρα δεν υπήρχαν πρόσφυγες;

Έχει προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση στον ΟΗΕ ή στην ΕΕ για να αναδείξει τις τουρκικές ευθύνες για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ή έχει λόγους να θεωρεί πως καλύτερα να μην εμπλακούν στο θέμα;» ανέφεραν μεταξύ άλλων.

Διαβάστε: ΣΥΡΙΖΑ για Έβρο: Πώς εξηγεί η κυβέρνηση την αιφνίδια «ανακάλυψη» των ανθρώπων αυτών