Skip to main content

Κινητικότητα στον Έβρο - Σενάρια για δεύτερο κύμα μεταναστευτικών ροών

Πληροφορίες κάνουν λόγο για δεύτερο μεταναστευτικό κύμα που θα επιχειρήσει να περάσει στην Ελλάδα μετά την κρίση του περασμένου Μαρτίου.

Σενάρια για δεύτερο κύμα μεταναστευτικών ροών στα σύνορα του Έβρου, ως μία ακόμη απόπειρα πίεσης των ευρωπαϊκών συνόρων από την Τουρκία, έρχονται στο προσκήνιο από το βράδυ της Τετάρτης.

Πληροφορίες που επικαλείται το Ράδιο Έβρος κάνουν λόγο για άφιξη λεωφορείων που μεταφέρουν μετανάστες στην περιοχή της Αδριανούπολης, ενώ ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές έχουν σημάνει συναγερμό με τον μηχανισμό αναχαίτισης να βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Στην Αδριανούπολη το ταξίδι της ελπίδας με όνειρο την Ευρώπη ξανάρχισε με μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα με βάρκες μέσω του ποταμού Έβρου», μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΗΑ να μεταδίδει και βίντεο με μετανάστες, οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν το ποτάμι.

«Ομάδες 4-5 ατόμων συνεχίζουν να δοκιμάζουν την τύχη τους και να επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα με ψαροκάικα μέσω του Έβρου, αν και εν μέρει δύσκολο», διαπιστώνουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το evrosonline.gr, από την τουρκική πλευρά έχουν μεταφερθεί και πάλι πρόσφυγες και μετανάστες σε σημεία της Ανδριανούπολης, στο ύψος του Πετάλου στον Πέπλο καθώς και στα Ύψαλα, με το συγκεντρωμένο πλήθος να φαίνεται πως ξεπερνάει τις 6.000. Από τα επιτελεία, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται ο αριθμός αυτός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, τουλάχιστον τρία λεωφορεία με μετανάστες κινήθηκαν από Ανδριανούπολη, προς την άλλη πλευρά των συνόρων. Μέχρι στιγμής δεν έχουν μετακινηθεί δυνάμεις από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τον Έβρο αλλά ενισχύονται τα μέτρα φύλαξης στην περιοχή των συνόρων.

Περισσότεροι από 1.500 Έλληνες αστυνομικοί και συνοριοφύλακες βρίσκονται εκεί καθώς και περίπου 300 άνδρες της FRONTEX καθώς και ελικόπτερα απάτσι.