Skip to main content

Στα κάγκελα o Έβρος για την επέκταση της δομής μεταναστών Φυλακίου

Έκτακτη σύσκεψη όλων των θεσμικών φορέων της περιοχής έχει συγκαλέσει για αύριο Δευτέρα 4 Ιανουαρίου ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης

Οργή και απογοήτευση έχει προκαλέσει στην κοινωνία του Έβρου η απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για επέκταση του Κέντρου Υποδοχής Ταυτοτοποίησης (ΚΥΤ) Φυλακίου, με στόχο τον τριπλασιασμό –τουλάχιστον σε πρώτη φάση- της δυναμικότητάς του σε φιλοξενία μεταναστών.

Οι φορείς της περιοχής εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού μεταναστών σε μία ευαίσθητη γεωγραφικά περιοχή, δίπλα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι έχουν περιοριστεί σημαντικά οι μεταναστευτικές ροές. Ήδη, μάλιστα, οργανώνουν μέτωπο αντίδρασης, με τον δήμαρχο Ορεστιάδας να έχει συγκαλέσει για αύριο, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων του Έβρου.

Επέκταση και αναβάθμιση

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια τρεις ημέρες προτού εκπνεύσει το 2020, θα δημιουργηθεί νέα δομή δίπλα στο υφιστάμενο ΚΥΤ που θα αναπτυχθεί σε έκταση επιφάνειας περίπου 72.500 τ.μ. με συνολική δυναμικότητα 1.500 φιλοξενούμενους. Συγκεκριμένα, προβλέπονται η αναβάθμιση και δημιουργία 750 θέσεων γενικού πληθυσμού και 750 θέσεων σε Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης, περιλαμβανομένων των 250 θέσεων του υφιστάμενου ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.. Κατά την ολοκλήρωση του έργου, η δομή θα ενοποιηθεί με την υφιστάμενη και θα αποτελούν μια ενιαία.

Ταυτόχρονα, στην έκταση θα δημιουργηθούν οικίσκοι διαμονής καθώς και χώροι εστίασης –ψυχαγωγίας, ιατρείων, καταστημάτων, σχολείων, πλυντηρίων –στεγνωτηρίων, πολυχώρων, γραφείων διοίκησης και γραφείων φρουράς. Επίσης, προβλέπεται χώρος άθλησης και χώρος ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων όπου θα στεγάζονται τα γραφεία υπηρεσιών συντήρησης, τα γραφεία πυροσβεστικής υπηρεσίας και η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων. Στη δομή, η οποία θα έχει περιμετρική περίφραξη, θα κατασκευαστεί επίσης δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.

«Χωρίς λογική η απόφαση»

Για επικίνδυνα παιχνίδια κάνει λόγο μιλώντας στη Voria.gr ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο για κυβερνητική ανακολουθία. «Μιλάμε για τριπλασιασμό της δυναμικότητας με προοπτική ακόμα μεγαλύτερη για 3.000 φιλοξενούμενους. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έχουμε μείωση των ροών κατά 80% στη χώρα και κατά 62% στον Έβρο. Όταν, λοιπόν, από τις 10.000 πέσαμε στις 4.000, μιλάμε για μέσο όρο 350 άτομα σε μηνιαία βάση. Και μάλιστα προβλέπεται να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι ροές, καθώς έχουν προσληφθεί νέοι συνοριοφύλακες, ενώ κατασκευάζεται και ο φράχτης. Αλλά και στα ίδια να διατηρηθούν πάλι καλύπτονται από τις υπάρχουσες δομές, που έχουν δυναμικότητα 500 ατόμων», εξηγεί. Μάλιστα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η απόφαση να ελήφθη με στόχο να μετακινηθούν στη δομή μετανάστες από τα νησιά.

Ο δήμαρχος τονίζει ότι όλα τα επιχειρήματα που προβάλλει το υπουργείο δεν έχουν βάση. «Στην αρχή το επιχείρημα του υπουργού ήταν το πώς θα διαχειριστούμε το ενδεχόμενο να μπουν μαζικά 5.000 μετανάστες. Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι διαλύθηκε η χώρα. Τώρα το επιχείρημα είναι ότι κάθε Οκτώβριο έχουμε 1.000 άτομα, ανεξάρτητα από τον μέσο όρο. Όμως και αυτό δεν στέκει. Θα μπορούσες να τους συλλαμβάνεις στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ και να πηγαίνουν τα αιτήματα να εξετάζονται αλλού, πέρα από τον Νέστο. Άλλωστε, έχει ζητήσει και προσλήψεις στην Υπηρεσία Ασύλου, πράγμα που σημαίνει ότι θα διεκπεραιώνονται πιο γρήγορα τα αιτήματα, ενώ υπάρχει και ο περιορισμός των 30 ημερών για την έκδοση απόφασης», επισημαίνει.

Πάντως, ο κ. Μαυρίδης διευκρινίζει ότι οι φορείς συμφωνούν με την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. «Δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Εμείς, άλλωστε κάναμε τη μελέτη για τον βιολογικό, εμείς τους έχουμε πει για την ύδρευση. Όπως, επίσης, συμφωνήσαμε να μπουν έξι κοντέινερ για covid-19», αναφέρει.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η επίμαχη απόφαση έχει προκαλέσει την οργή των εθνοφυλάκων της περιοχής, οι οποίοι θεωρούν ότι τη στιγμή που υπερασπίζονται τη χώρα τους δημιουργείται πρόβλημα εκ των έσω. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε περίπτωση που υλοποιηθεί ο σχεδιασμός, είναι αποφασισμένοι να παραδώσουν τον οπλισμό τους.

Πολιτική η αντίδραση

Στην αυριανή σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 12 το μεσημέρι με τηλεδιάσκεψη έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι βουλευτές της περιοχής, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι δήμαρχοι και οι δύο.

«Θα ζητήσουμε άμεση αλλαγή του σχεδιασμού, γιατί δεν υπάρχει καμία λογική. Εκτός αν μας λένε ψέματα για τα στοιχεία εισόδου μεταναστών», αναφέρει ο κ. Μαυρίδης.
Ο δήμαρχος, πάντως, διευκρινίσει ότι «δεν θα βγούμε να πολεμήσουμε, αλλά θα προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε την απόφαση σε πολιτικό επίπεδο, ζητώντας πρώτα απ’ όλα την επίσημη θέση του πρωθυπουργού».