Skip to main content

Ευρωσύμβουλοι ΑΕ: Business με τον αμερικανό εταίρο

Για την «Ευρωσύμβουλοι», τη μόνη ελληνική εταιρεία συμβούλων εισηγμένη στο ΧΑ, η είσοδος της WW Investments στην επιχείρηση είναι εξαιρετικά θετική.

Από σήμερα, με απόφαση της ετήσιας της τακτικής γενικής συνέλευσης της «Ευρωσύμβουλοι ΑΕ», στο διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης εκπροσωπείται η αμερικανικών συμφερόντων «WW Investments», η οποία πλέον κατέχει μερίδιο 12% των μετοχών της εταιρείας.

Για την WW Investments, που σύντομα θα αυξήσει το ποσοστό της στο 14%, η «Ευρωσύμβουλοι ΑΕ», αποτελεί ένα παράθυρο για τα επενδυτικά της σχέδια σε Ελλάδα και Βαλκάνια, ενώ ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Nτέιβιντ Γουίτιγκ ( David Wittig), πρώην CEO της Western Resources και πρώην επικεφαλής του τμήματος εξαγορών - συγχωνεύσεων της Salomon Brothers, δήλωσε στη Voria.gr, ότι ήρθε στην Ελλάδα για επενδύσεις long term, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στο δημόσιο εφ΄ όσον προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Ο κ. Γουίτιγκ, ο οποίος μέσω της WW Investments έχει τη δυνατότητα να φέρει  μεγάλους επενδυτές στη χώρα, ενδιαφέρεται για τοποθετήσεις από 5 μέχρι και 50 εκατ ευρώ, σε μεσαίου μεγέθους ελληνικές επιχειρήσεις τους τομείς των logistics, του real estate στα εμπορικά ακίνητα αλλά και στην ασφαλιστική αγορά. Μάλιστα, ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με εταιρεία του χώρου των ασφαλίσεων και μέχρι το τέλος του 2015 θα έχει υλοποιηθεί, μία τουλάχιστον τοποθέτηση σε έναν από τους τρεις παραπάνω κλάδους.

O Ντ. Γουίτιγκ  από όσα έχουν ήδη διαρρεύσει, έχει μεσολαβήσει για την εκδήλωση  ενδιαφέροντος  από πλευράς της αμερικανικής WATCO, η οποία θέλει να επιβιβαστεί στο όχημα της ρουμανικής GFR, στη διεκδίκηση της εξαγοράς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις λιμοκτονούν για κεφάλαια και εμείς είμαστε σε θέση να τα παρέχουμε. Η συνεργασία με της «Ευρωσύμβουλοι» είναι στρατηγική, ήρθαμε στην Ελλάδα για να μείνουμε, ο γιός μου ήδη έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα και εγώ με τη γυναίκα μου βρισκόμαστε τις μισές ημέρες του μήνα στην Ελλάδα. Τα Βαλκάνια έχουν πληθυσμό 70 εκατομμυρίων ανθρώπων και οικονομία στο μέγεθος της Νέας Υόρκης. Ποιός δε θα ήθελε να επενδύσει στη Νέα Υόρκη και μάλιστα με συμφέροντες όρους;»

Τα οφέλη για την «Ευρωσύμβουλοι».

Για την «Ευρωσύμβουλοι», τη μόνη ελληνική εταιρεία συμβούλων εισηγμένη στο ΧΑ, η είσοδος της WW Investments στην επιχείρηση και μάλιστα με ποσοστό που θα φτάσει άμεσα στο 14%, δηλαδή στο ύψος των μετοχικών πακέτων των μετόχων και ιδρυτών Πάρι Κοκορότσικου και Στάθη Ταυρίδη, είναι εξαιρετικά θετική καθώς γίνεται ο ενδιάμεσος σε μεγάλα deals, ενώ μέσω της αμερικανικής ECUSA, αποκτά πρόσβαση στα κέντρα αποφάσεων των μεγάλων διεθνών οικονομικών οργανισμών.

Όπως εξηγεί ο κ. Στάθης Ταυρίδης, η «Ευρωσύμβουλοι» δε μετέχει- αν και θα μπορούσε - στη Euroconsultants USA ( η ECUSA ελέγχεται από τους D. Wittig, Mark Davis, Alan Leavitt), αλλά αποκτά μία σημαντική σχέση συνεργασίας στους χώρους του investment και merchant banking.

Υποστηρίζοντας το νέο της μέτοχο, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κύκλο εργασιών της ενώ, ενδεχομένως να συμμετάσχει και σε κάποιο επιχειρηματικό deal, σαν επενδυτής.

Η «Ευρωσύμβουλοι», ρίχνει στο μεταξύ την έμφασή της σε νέες δουλειές στο εξωτερικό, καθώς το νέο ΕΣΠΑ, το ΣΕΣ 2014-2020 δεν προχωράει, όταν Βουλγαρία και Ρουμανία εδώ και έξι μήνες άρχισαν να προκηρύσσουν προγράμματα. Ο νόμος για τις νέες δομές του ΣΕΣ ακόμη να εφαρμοστεί, με καθυστερήσεις που συμβάλλουν στην ακινητοποίηση της αγοράς, όπως υπογραμμίζει ο κ. Ταυρίδης και, οι οποίες ευθύνονται για τη μείωση του κύκλου εργασιών της «Ευρωσύμβουλοι», μέσα στο 2015, κατά περίπου 20%.

Η «Ευρωσύμβουλοι» έχει ήδη υποβάλλει προτάσεις για προκηρύξεις έργων, του νέου κοινοτικού πλαισίου στήριξης σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Κροατία, ενώ ελπίζει επιτέλους να γίνουν προκηρύξεις και στη Ελλάδα, μέσα στο καλοκαίρι.

Κατά τη γενική συνέλευση, ο πρόεδρος κ. Πάρις Κοκορότσικος, αναφέρθηκε στις ενέργειες για επέκταση στο Ιράν και τοποθέτηση στους χώρους του επιχειρηματικού consulting και των Θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων, όπως και του consulting για την τοπική αυτοδιοίκηση, πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες άρσης του εμπάργκου των Δυτικών, ενώ αγορά - στόχος είναι και της Αιγύπτου, όπως θα δημιουργηθεί υποκατάστημα της θυγατρικής που εδρεύει στο Άμπου Ντάμπι.

Σε αυτή τη φάση, η «Ευρωσύμβουλοι», μαζί με τη Roland Berger, έχει αναλάβει τέσσερα μεγάλα έργα στη Κύπρο, δύο από τα οποία αφορούν αναδιαρθρώσεις ιδρυμάτων στο χρηματοπιστωτικό τομέα και δύο αποκρατικοποιήσεις μία εκ των οποίων είναι αυτή της κρατικών συμφερόντων CYTA.

Στην Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Κοκορότσικος , η «Ευρωσύμβουλοι» συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τέσσερις σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες, που αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους ή στο πρώτο εξάμηνο του 2016.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η "WW Investments" είναι η δεύτερη αμερικανική παρουσία στην "Eυρωσύμβουλοι". Στην εταιρεία μετέχει με ποσοστό 5% το αμερικανικό fund Βlacksummit. Ο κ. Γιάννης Χαραλαμπάκης, επικεφαλής οικονομολόγους του fund, ήταν παρών στη γενική συνέλευση και στο περιθώριό της δήλωσε στη Voria.gr, ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις σε τουρισμό, ΑΠΕ και ακόμη έναν κλάδο, deals που δεν έχουν προχωρήσει λόγω της κατάστασης αστάθειας στην οικονομία της χώρας μας.  

Αύξηση κεφαλαίου με σκοπό την ανάπτυξη

Η γενική συνέλευση εξέλεξε στο δ.σ δύο νέα μέλη, τα οποία εκπροσωπούν τη μέτοχο WW Investments, το αντιπρόεδρο της εταιρείας Davis C. Wittig και τον κ. Βασίλειο Σωτηρόπουλο.

Επίσης, αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με την καταβολή μετρητών για την έκδοση 663.325 μετοχών. Η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει, εάν χρειαστεί τελικώς, για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη σε νέες αγορές ή, ενδεχομένως και η εξαγορά επιχειρήσεων συγγενούς αντικειμένου.

Οι μέτοχοι επίσης ενέκριναν πρόγραμμα διάθεσης μετοχών ( stock option plan)της εταιρείας, προς τα μέλη δ.σ και το προσωπικό. Το πρόγραμμα προβλέπει τη διάθεση ποσοστού 10% των μετοχών σε βάθος 5ετίας ( 159.100 μετοχές/ έτος), σε τιμή που θα είναι κατά μέσο όρο μικρότερη εκείνης του προηγουμένου έτους κατά 30% και, κατ΄ ελάχιστο στα 1,5 ευρώ/μετοχή.