Skip to main content

Ευρωσοσιαλιστές: Έξυπνη η κίνηση Τσίπρα να απειλήσει με βέτο

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να απειλήσει με βέτο τη συμφωνία με τη Μ. Βρετανία πιέζει προς μία ευρωπαϊκή λύση, τονίζουν πηγές των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Έξυπνη στρατηγική κίνηση που πιέζει προς μία ευρωπαϊκή λύση χαρακτηρίζουν οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να απειλήσει με βέτο τη συμφωνία της ΕΕ με τη Βρετανία, εάν δεν υπάρχει ομόφωνη δέσμευση ότι καμία χώρα δεν θα κλείσει τα σύνορα, τουλάχιστον έως τις 6 Μαρτίου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές προσκείμενες στους ευρωπαίους Σοσιαλιστές ανέφεραν τα εξής: «Η απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού να απειλήσει με βέτο τη συμφωνία με τη Μ. Βρετανία, εάν δεν διασφαλιστεί ότι τα ελληνικά σύνορα θα μείνουν ανοιχτά, είναι μια πολύ έξυπνη στρατηγική κίνηση που πιέζει προς μία ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Ο πρωθυπουργός, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές, απείλησε το πρωί ότι δεν θα υπογράψει τη συμφωνία της ΕΕ με τη Βρετανία, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ρητή δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει κλείσιμο των συνόρων, πέραν της αναφοράς στην ακεραιότητα της Σένγκεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επανέλαβε αυτήν την προϋπόθεση κατά την τριμερή συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Πάντως, οι ίδιες πηγές έκριναν ικανοποιητική τη διατύπωση του κειμένου των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου, ειδικά στο σημείο όπου γίνεται αναφορά στη διασφάλιση της ακεραιότητας της Σένγκεν, γεγονός που κλείνει τη συζήτηση περί αποβολής της Ελλάδας.

Επίσης σημαντική είναι η αναφορά στην ανάγκη αποφυγής μονομερών και μη συντονισμένων ενεργειών από τις χώρες-μέλη, η αναφορά στην ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης (relocation) των προσφύγων και τέλος η αναφορά στην αξιοποίηση του μηχανισμού επανεγκατάστασης (resettlement) των προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

Για την έκδοση του τελικού κειμένου απαιτείται ομοφωνία από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.