Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020
x

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ:ΤΟ 53% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Το 90% των Ελλήνων θεωρεί τα εμβόλια ως αποτελεσματικό τρόπο για την πρόληψη των λοιμωδών ασθενειών. Ωστόσο, το 53% φοβάται τις παρενέργειες.

Θετική είναι η στάση των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στον εμβολιασμό όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου από έρευνα σχετική με το συγκεκριμένο θέμα.

Ειδικότερα, η έρευνα έδειξε ότι το 85% των πολιτών της ΕΕ πιστεύει ότι ο εμβολιασμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη των λοιμωδών ασθενειών και την προστασία της υγείας όλων μας. Η εν λόγω έρευνα έγινε σε μια περίοδο που φαίνεται να έχει μειωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στα εμβόλια, ως αποτέλεσμα της παραπληροφόρησης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια έναν από τους 10 σημαντικότερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία φέτος.

Στην Ελλάδα, εννιά στους δέκα θεωρούν τα εμβόλια ως αποτελεσματικό τρόπο για την πρόληψη των λοιμωδών ασθενειών.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 37% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί την τελευταία πενταετία, ενώ το 38% όχι. Επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία (94%) απάντησε ότι συμβουλεύεται και εμπιστεύεται επαγγελματίες του τομέα της υγείας για να βρίσκει πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς.

«Ο εμβολιασμός είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα μέτρα δημόσιας υγείας μέχρι σήμερα. Τα εμβόλια όχι μόνο προλαμβάνουν πολλές ασθένειες και σώζουν ανθρώπινες ζωές, αλλά μειώνουν και τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης. Εδώ και δύο αιώνες έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά. Αυτό είναι γεγονός και όχι άποψη», δήλωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κάταϊνεν με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού.

Ανησυχία ωστόσο προκαλεί το 48% των Ευρωπαίων πιστεύει, εσφαλμένα, ότι τα εμβόλια προκαλούν συχνά σοβαρές παρενέργειες και το 38% πιστεύει ότι τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν τις ασθένειες ενάντια στις οποίες προστατεύουν.

Στην Ελλάδα αντίστοιχα το 53% θεωρεί πιθανές τις σοβαρές παρενέργειες των εμβολίων.

«Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται ακόμα μεγάλες προσπάθειες για τη βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης και για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος Κατάινεν, ενώ προανήγγειλε ότι στις 12 Σεπτεμβρίου η Επιτροπή και ο ΠΟΥ θα διοργανώσουν μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για τον εμβολιασμό. «Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα πολιτικής υποστήριξης υπέρ των οφελών του εμβολιασμού, της σημασίας των ερευνών για καλύτερα εμβόλια, και της ανάγκης εξασφάλισης ισότιμης πρόσβασης στα εμβόλια για όλους», κατέληξε.

«Η συλλογική ανοσία είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως για όσους έχουν ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα και δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Τα παιδιά που έχουν επιβιώσει από καρκίνο, για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να εκτίθενται σε κίνδυνο επειδή κάποιος συνομήλικός τους δεν έχει εμβολιαστεί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε όλες τις δράσεις που περιλαμβάνονται στη σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την ενισχυμένη συνεργασία για την καταπολέμηση των ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, και ανακοινώνω με χαρά ότι η Επιτροπή και η ΠΟΥ θα διοργανώσουν μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για τον εμβολιασμό στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα πολιτικής υποστήριξης υπέρ των οφελών του εμβολιασμού, της σημασίας των ερευνών για καλύτερα εμβόλια, και της ανάγκης εξασφάλισης ισότιμης πρόσβασης στα εμβόλια για όλους. Τέλος, εξίσου κρίσιμης σημασίας είναι η καθολική σύμπνοια και η αποφασιστική δράση μας ενάντια στην παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια», ανέφερε ο κ. Κάταϊνεν.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ