Skip to main content

Εύβοια: Η φωτιά εξαφάνισε χιλιάδες σμήνη μελισσών - Σε απόγνωση οι παραγωγοί

«Το δάσος θέλει 30 -40 χρόνια για να ξαναγίνει, τι θα κάνουμε; δεν υπάρχουν δουλειές, κάηκαν όλα», αναφέρει απεγνωσμένος μελισσοκόμος της περιοχής.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι μελισσοπαραγωγοί της Εύβοιας, καθώς τα μελίσσια έγιναν στάχτη ενώ το δάσος θα χρειαστεί χρόνια για να αναγεννηθεί. Ενδεικτικό του πλήγματος που δέχτηκε ο κλάδος, είναι το γεγονός πως το ξακουστό πευκόμελο της Εύβοιας, αντιπροσώπευε το 70% του συνόλου της ελληνικής παραγωγής.

«Το δάσος θέλει 30 -40 χρόνια για να ξαναγίνει, τι θα κάνουμε; δεν υπάρχουν δουλειές, κάηκαν όλα», αναφέρει μελισσοκόμος της περιοχής.

Οι παραγωγοί μελιού είναι σε απόγνωση καθώς οι κυψέλες έγιναν στάχτη ενώ ότι κατάφεραν να περισώσουν δεν θα έχει παραγωγή.

Με κίνδυνο της ζωής του ένας μελισσοπαραγωγός περιγράφει στην ΕΡΤ πως έσωσε τις κυψέλες του την ώρα που η πύρινη λαίλαπα κατάκαιγε τα πεύκα στο δάσος όμως δεν υπάρχει τίποτα για να τραφούν οι μέλισσες και να επιβιώσουν.

O πρόεδρος της ομοσπονδίας μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας Βασίλης Ντούρας, τόνισε ότι «χάνουμε 5 με 10 χιλιάδες μέλι τώρα με το έγκλημα της Εύβοιας είναι δυσβάσταχτο, εκεί ζούσαμε οι μισοί μελισσοκόμοι της Ελλάδας».



Πηγή: ΕΡΤ