Skip to main content

Εύβοια:Έρευνες και δεκάδες καταθέσεις κατοίκων για τα αίτια της φωτιάς

Καταθέσεις κατοίκων και εξέταση διάφορων ευρημάτων από την πυρόπληκτη περιοχή προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Δεκάδες καταθέσεις από κατοίκους της Εύβοιας έχουν πάρει οι ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής στο πλαίσιο των ερευνών για τα αίτια εκδήλωσης της καταστροφικής πυρκαγιάς, η οποία έχει πλέον οριοθετηθεί, με ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης να παραμένουν ωστόσο επί ποδός για να αποτρέψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος ερευνούν κάθε λεπτομέρεια και εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο μικροσκόπιο των ανακριτικών υπαλλήλων έχει μπει και η κατάθεση ενός ατόμου που θεωρείται ύποπτο, αλλά παρουσιάζει άλλοθι, που μέχρι στιγμής δεν έχει καταρριφθεί.

Παράλληλα εξετάζονται διάφορα ευρήματα από την πυρόπληκτη περιοχή. Κάποια στουπιά και άλλα ευρήματα δεν αξιολογούνται προς το παρόν, σε μια τόσο μεγάλη έκταση, αν δεν συνδυαστούν με καταθέσεις ή άλλα στοιχεία.



Όπως τονίζουν οι αρμόδιοι αξιωματικοί, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα επίσημο στοιχείο που να επιβεβαιώνει ανεπιφύλακτα τον εμπρησμό, που θεωρείται πάντως πιθανό ενδεχόμενο με βάση την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, τον τρόπο εκδήλωσής της και τα σημεία από όπου ξεκίνησε. Σύμφωνα με πληροφορίες η πυρκαγιά φαίνεται πως ξέσπασε σε τρία σημεία, με μικρή διαφορά χρόνου, σε μια απόσταση 1.500 περίπου μέτρων από το χωριό Μακρυμάλλη. Όπως τονίζουν οι ίδιοι αξιωματικοί, μέχρι να υπάρξει κάτι συγκεκριμένο, όλα είναι ανοιχτά.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πυρκαγιάς, στο Πυροσβεστικό Σώμα υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πουθενά φλόγα, ούτε και μέσα στην χαράδρα βορειοανατολικά του χωριού Πλατανιά, όπου δινόταν η μάχη από χθες λόγω μεγάλης αναζωπύρωσης. Τα πεζοπόρα τμήματα έχουν οριοθετήσει τα σημεία που έχουν καεί, προστατεύοντας αυτά όπου δεν έφτασε η πυρκαγιά.

Μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 7.30 το πρωί ξεκίνησε να πνέει ισχυρός άνεμος που έφτανε κατά διαστήματα και τα 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν κάποιες μικρές αναζωπυρώσεις. Οι επίγειες δυνάμεις, πάντως, που παραμένουν στον τόπο της πυρκαγιάς επιτηρώντας ολόκληρη την περίμετρο, κατάφεραν να τις αντιμετωπίσουν με επιτυχία.



Από το πρωί επιχειρούν συνολικά 11 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων είναι τα δύο ιταλικά και το ένα ισπανικό, που συνδράμουν -μετά το ελληνικό αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (rescEU)-, καθώς και τέσσερα ελικόπτερα. Οι συντονιστές ελπίζουν ότι μέχρι το βράδυ ίσως να έχει περάσει οριστικά ο μεγάλος κίνδυνος.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά έχει κάψει περίπου 24.000 στρέμματα γης από τα οποία πάνω από 10.000 στρέμματα είναι συμπαγές πευκοδάσος. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους.