Skip to main content

ΕΒΖ: Αναζητείται «γενναίος» για τη φετινή τευτλοπαραγωγή

Ενδιαφέρον της Royal Sugar για τη μίσθωση του ζαχαρουργείου στο Πλατύ – Τα χρονικά περιθώρια για τη συγκομιδή της παραγωγής στενεύουν.

Σε αναμμένα καρφιά κάθονται οι τευτλοπαραγωγοί καθώς ο χρόνος στενεύει για τη συγκομιδή της φετινής παραγωγής. Σε διαφορετική περίπτωση και με τις αλλαγές του καιρού, προς το δυσμενέστερο, κινδυνεύει να καταστραφεί. Το μελανό σημείο είναι πως δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση για το πού θα καταλήξουν τα τεύτλα, μετά τη συγκομιδή τους, καθώς αν δεν μισθωθεί άμεσα, προκειμένου να λειτουργήσει το εργοστάσιο στο Πλατύ, οι εξελίξεις αναμένονται αρνητικές για τους παραγωγούς.

Η αναζήτηση μισθωτή αποκτά το χαρακτήρα επείγοντος για την κυβέρνηση, η οποία δεν θα ήθελε να μείνουν τα τεύτλα στα χωράφια με ό,τι αυτό σημαίνει για τους καλλιεργητές.

Παράλληλα η κυβέρνηση αναμένει την απόφαση του Δικαστηρίου για την υπαγωγή της ΕΒΖ (βρίσκεται, πλέον, εκτός λειτουργίας) - με το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς - στο άρθρο 106 β. Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να βγει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

«Δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τον καιρό, ο χρόνος για τη συγκομιδή εξαντλείται. Δυστυχώς μέχρι σήμερα παρά τις επανειλημμένες συζητήσεις τόσο με τους αρμόδιους υπουργούς, όσο και με βουλευτές, αλλά και με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, δεν έχει δοθεί απάντηση για το τι θα γίνει με τη φετινή καλλιέργεια. Μας λένε να μην ανησυχούμε, πως θα βρεθεί λύση. Ωστόσο, γνωρίζουμε πως η υπόθεση της ζάχαρης είναι περίπλοκη» λέει χαρακτηριστικά  ο πρόεδρος της Ένωσης Τευτλοεξαγωγέων στο Πλατύ, Γιάννης Σαμαράς υπογραμμίζοντας πως αναμένουν μία απάντηση, εντός της εβδομάδας που διανύουμε, για την τύχη των τεύτλων.

Την ίδια ώρα, οι τευτλοπαραγωγοί ανησυχούν και για το ποια θα είναι η τιμή των τεύτλων, όταν και αν αυτά συγκομιστούν, καθώς άλλες καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι και τα ροδάκινα, είχαν σημαντική μείωση της τιμής σε σχέση με πέρυσι.

Ενδιαφέρον από τη Royal Sugar

Την ώρα, πάντως, που η ανησυχία των τευτλοπαραγωγών για την έκβαση στο θέμα της τύχης της φετινής παραγωγής επιτείνεται, το ενδιαφέρον της για τη μίσθωση του ζαχαρουργείου στο Πλατύ έχει εκδηλώσει η Royal Sugar. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της, Χρήστο Καραθανάση το προηγούμενο διάστημα για το ζήτημα, υπήρξαν συναντήσεις του ιδίου τόσο με επικεφαλής του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όσο και με στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως εξηγεί ο κ. Καραθανάσης η εταιρεία του ενδιαφέρεται να λειτουργήσει το εργοστάσιο στο Πλατύ, αν όμως καταλήξει έγκαιρα, και χωρίς προσκόμματα, σε μία συμφωνία, καθώς ο χρόνος σιγά σιγά εξαντλείται.

«Η Royal Sugar είναι διατεθιμένη να αναλάβει το οικονομικό ρίσκο, ωστόσο θα πρέπει να της επιτραπεί, άμεσα, να κάνει αποτίμηση του ζαχαρουργείου, καθώς δεν γνωρίζει τι υπάρχει και τι όχι στο χώρο και σε τι κατάσταση είναι, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα την προετοιμασία. Κάθε μέρα που χάνεται έχει καταστροφικές εξελίξεις» αναφέρει ο κ. Καραθανάσης.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι το ζαχαρουργείο στο Πλατύ τέθηκε σε λειτουργία  χωρίς να  υπάρξει σχολαστική συντήρηση, ενώ φέτος, λόγω του προσυνταξιοδοτικού προγράμματος, αλλά και αυτού των μετατάξεων, δεν έχει μείνει προσωπικό για να λειτουργήσει το εργοστάσιο.