Skip to main content

ΕΒΖ: Διαβούλευση μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων για μείωση μισθών

Η πρόταση της διοίκησης θα είναι μια νέα μεγάλη μείωση μισθών, γεγονός που δεν θα χαροποιήσει τους εκπροσώπους των 220 εργαζομένων.

Σήμερα στις 11.00 αναμένουν να ακούσουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην EBZ τις προτάσεις της διοίκησης σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να μειωθεί το μισθολογικό κόστος το οποίο χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά υψηλό» από την ίδια την διοίκηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Βήματος, πρόκειται για μια συνάντηση διαβούλευσης μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης ώστε να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες από την τελευταία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η πρόταση της διοίκησης θα είναι μια νέα μεγάλη μείωση μισθών, γεγονός που δεν θα χαροποιήσει τους εκπροσώπους των 220 εργαζομένων, οι οποίοι έχουν υποστεί ήδη μια μείωση της τάξης του 20%.

Στην επιστολή που απέστειλε η διοίκηση προς τα σωματεία των εργαζομένων και η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρο κ. Π. Αλεξάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Π. Καραχάλιο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η εταιρεία αναζητεί λύσεις για τη μείωση του μισθολογικού κόστους και την αποφυγή απολύσεων, έχοντας τη βούληση να προκρίνει τυχόν λύσεις που θα αποτελούν προϊόν συναίνεσης με τους εργαζόμενούς της, σε διαφορετική, δε, περίπτωση, προτίθεται να εισαγάγει, σύστημα διαθεσιμότητας ή εκ περιτροπής εργασίας, αντί απολύσεων».

Στην επιστολή που έχουν στα χέρια τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων η διοίκηση περιγράφει τη ζοφερή εικόνα της ΕΒΖ.

Το 2015 η εταιρεία είχε ζημίες 58 εκατ. ευρώ,. το 2016 το ζημιογόνο αποτέλεσμα ήταν 40,3 εκατ. ευρώ και 23 εκατ. ευρώ το 2017. Ως εκ τούτου η αρνητική καθαρή θέση της βιομηχανίας επιδεινώθηκε και από -51,3 εκατ. ευρώ το 2015 διαμορφώθηκε το 2017 στα 115,3 εκατ. με αντίστοιχη μείωση του ενεργητικού από 177 εκατ. ευρώ το 2015 σε 119 εκατ. ευρώ το 2017.

Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες του 2017 παρατηρήθηκε σημαντικός και ανησυχητικός περιορισμός των εργασιών της. Ιδίως, συρρικνώθηκε κατά 50% ο τζίρος, μείωση που οφείλεται αφενός στη μείωση της παραγωγής και την είσοδο πληθώρας ανταγωνιστών στην αγορά ζάχαρης μετά την πρόσφατη απελευθέρωσή της, αφετέρου στη δραστική πτώση της τιμής της ζάχαρης κατά περίπου 30% έναντι του προηγούμενου έτους.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση, η μείωση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης αναμένεται με βεβαιότητα να συνεχισθεί ή και να ενταθεί το προσεχές διάστημα.