Skip to main content

ΕΒΖ: Δεν παραδόθηκαν τα εργοστάσια στη Royal Sugar - SOS για τα τεύτλα

Το θέμα της καθυστέρησης αναμένεται να τεθεί από τον επικεφαλής της Royal Sugar Χρήστο Καραθανάση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ένα μήνα μετά την υπογραφή της σύμβασης για την μίσθωση των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ και στις Σέρρες στη Royal Sugar οι εγκαταστάσεις δεν έχουν ακόμη παραδοθεί στον εκμισθωτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της ΕΒΖ καθυστερεί την παράδοση με διάφορες δικαιολογίες που εφευρίσκει καθημερινά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η επόμενη καλλιεργητική περίοδος, αφού η Royal Sugar δεν μπορεί ακόμη να υποβάλλει προσφορά στους παραγωγούς ζαχαρότευτλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη δεσμευτική προθεσμία των 20 ημερών από την υπογραφή της συμφωνίας μίσθωσης, που έγινε στις 5 Νοεμβρίου, η ΠΑΕΓΑΕ δεν έχει μεταφέρει τις ποσότητες ζάχαρης που διατηρεί δεσμευμένες στα σιλό του Πλατέως.  

Το θέμα της καθυστέρησης αναμένεται να τεθεί από τον επικεφαλής της Royal Sugar Χρήστο Καραθανάση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, στη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντηση που υπάρχει αύριο στην Αθήνα.  Η κυβέρνηση, που ανακουφίστηκε από ένα μείζον πρόβλημα της αγροτικής οικονομίας όπως έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια η ΕΒΖ, ποντάρει στη λειτουργία των δύο εργοστασίων από τον ιδιώτη επενδυτή, ώστε να διατηρήσει την τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα μας. Φαίνεται όμως ότι οι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί, συνεπικουρούμενοι ενδεχομένως από συμφέροντα που αρνούνται να αποδεχθούν τις εξελίξεις, παρακωλύουν μια διαδικασία που στα χαρτιά δείχνει να έχει ολοκληρωθεί, αλλά στην πράξη παραμένει μετέωρη.