Skip to main content

ΕΒΖ: Νέες ανατροπές στο θρίλερ πώλησης των θυγατρικών της Σερβίας

Πληροφορίες για σπάσιμο της συμφωνίας μεταξύ Αgrana και της σερβικής ΜΚ Group. Ζητήματα ανταγωνισμού στο τραπέζι, Άρχισε κανονικά η καμπάνια της ΕΒΖ.

Ανατροπές στο διαγωνισμό πώλησης των θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία, ενδέχεται να φέρουν τα προβλήματα που φαίνεται να υπάρχουν στο deal μεταξύ της αυστριακής Agrana και του σερβικού ομίλου MK Group, που είναι και ο πλειοδότης διεκδικητής των δύο σερβικών ζαχαρουργείων της ελληνικής βιομηχανίας.

Εν τω μεταξύ, σε στασιμότητα βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της διοίκησης της ΕΒΖ και της πιστώτριας Τράπεζας, της Πειραιώς, σε ό,τι αφορά το ύψος του ποσού πώλησης των δύο εργοστασίων της Σερβίας. Από την άλλη πλευρά, η Βιομηχανία, η οποία δεν έχει λάβει κεφάλαια κίνησης για την ζαχαρική καμπάνια, κάνοντας μία ταμειακή διαχείριση ημέρα την ημέρα και έχοντας έρθει σε συνεννόηση με την ΔΕΠΑ, ξεκίνησε με τη μεταφορά, παραλαβή και επεξεργασία των τεύτλων.

Συγκεκριμένα, από προχθές Τετάρτη άρχισε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να μεταφέρει από την Λάρισα, τεύτλα, στο εργοστάσιο του Πλατέος, ενώ με φορτηγά μεταφέρονται τεύτλα από περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Την επομένη, Πέμπτη, μπήκαν μπροστά και οι μηχανές στο Πλατύ για την επεξεργασία. Σημειώνεται ότι τα τεύτλα από Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα μεταφερθούν για επεξεργασία στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας.  

Οι αγρότες παραδίδουν την παραγωγή τους στην Βιομηχανία και μέχρι του παρόντος δεν έχουν εκφραστεί έντονες ανησυχίες για το πότε και το εάν θα πληρωθούν, αν δεν βρεθεί τρόπος συνεννόησης μεταξύ Τράπεζας και διοίκησης της ΕΒΖ. Είναι αντιληπτό πάντως ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού της ΕΒΖ και η συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας με όρους βιωσιμότητας, κρέμεται από μια κλωστή κι’ αυτό επειδή η πώληση των θυγατρικών της Σερβίας είναι βασικό κομμάτι του όλου project μείωσης των υποχρεώσεων της Βιομηχανίας.

Η Ζάχαρη σήμερα χρωστάει μόνο στην Πειραιώς 165 εκατ. ευρώ ενώ στις ληξιπρόθεσμες οφειλές πρέπει να προστεθούν περί τα 8 εκατ. ευρώ προς της ΔΕΠΑ. Πάντως, όπως φαίνεται, το πρόβλημα για την Εταιρεία είναι τα παλιά ανοίγματα που την «καταδιώκουν» καθώς καταφέρνει να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα.

Σε όλο αυτό το παζλ της επιχειρούμενης εξυγίανσης, έρχεται να προστεθεί και η πιθανή ανατροπή, με βάση πάντοτε πληροφορίες της Voria.gr, του deal μεταξύ Agrana και MK Group, μίας συμφωνίας που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2016 και ακόμη δεν υλοποιήθηκε παρότι έχει πάρει το πράσινο φως από την σερβική επιτροπή ανταγωνισμού.

Aν ο κ. Κόστιτς που ελέγχει το MK Group, πωλούσε ή, έστω, πωλήσει, το 51% της Sunoko, της εταιρείας παραγωγής και εμπορίας ζάχαρης του Ομίλου, στην Agrana, τότε θα μπορέσει να αγοράσει τα δύο σερβικά ζαχαρουργεία της ΕΒΖ. Διαφορετικά αυτό θα είναι αδύνατο γιατί θα βρεθεί το MK Group να ελέγχει το 100% της αγοράς ζάχαρης της χώρας. Σημειώνεται ότι στη Σερβία υπάρχουν πέντε ζαχαρουργεία, τρία ανήκουν στη Sunoko και δύο ανήκουν στην ΕΒΖ.

Όμως η υπόθεση Agrana- MK Group, δεν έκλεισε ως προς την πώληση ενώ οι πληροφορίες θέλουν το deal να «έσπασε» την προηγούμενη εβδομάδα.

Ας ληφθεί υπ’ όψιν ότι η αυστριακή Agrana, που είχε συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις θυγατρικές της ΕΒΖ, ανήκει κατά 50% στη γερμανική Sudzucker,  τον μεγαλύτερο παραγωγό ζάχαρης στην Ευρώπη.