Skip to main content

ΕΒΖ: Oι παραγωγοί δεν σπέρνουν τεύτλα αν δεν πληρωθούν για το 2016

Μετά από τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές, ζητούν να υλοποιηθεί η δέσμευση για εξόφληση για την παραγωγή του 2016, ως το τέλος Ιανουαρίου 2017.

Η υπόσχεση για εξόφληση των τευτλοπαραγωγών μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, για τα οφειλόμενα από την καλλιεργητική περίοδο 2016 ήταν πολύ καλή για να είναι αληθινή, με δεδομένα τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η οποία μόλις στα μέσα Δεκεμβρίου 2016 ξεχρέωσε τους παραγωγούς για το 2015.

Το θέμα υπερβαίνει την διοίκηση της ΕΒΖ καθώς η εταιρεία εξαρτάται από την πιστώτρια Τράπεζα, την Πειραιώς, προς την οποία έχει δανειακό άνοιγμα λίγο μεγαλύτερο των 160 εκατομμυρίων.

Εν τούτοις, η δέσμευση που υπήρχε έναντι των καλλιεργητών, στους οποίους για το 2016 οφείλονται συνολικά περί τα 13 εκατ. ευρώ, ήταν ότι πριν την εκπνοή του έτους θα τους καταβάλλονταν το 50% από τα χρήματα που έχουν να λαμβάνουν και, ως το τέλος του Ιανουαρίου το υπόλοιπο 50%.

Οι τευτλοπαραγωγοί διαμηνύουν πως φέτος δεν πρόκειται να επαναλάβουν το "πείραμα" της περυσινής χρονιάς, δηλαδή να αρχίσουν να σπέρνουν τη στιγμή που υπάρχουν οφειλές από την περασμένη καλλιεργητική περίοδο και, οπωσδήποτε ανασφάλεια για το πως θα προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ που στηρίζεται στην πώληση των δύο θυγατρικών της Σερβίας αλλά και ακινήτων εντός Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι για δύο συνεχόμενες χρονιές οι καθυστερήσεις στις πληρωμές ήταν πολύ μεγάλες. Το 2014 χρειάστηκε ως και πρωθυπουργική παρέμβαση για να πληρωθούν οι αγρότες και το 2015 ήταν μια χρονιά επίσης πολύ δύσκολη αν όχι χειρότερη σε ό,τι αφορά τις πληρωμές των τευτλοκαλλιεργητών, θέμα που τελικώς ρυθμίστηκε μέσα στο 2016 και προς τα τέλη του έτους.

Οι παραγωγοί περιμένουν να ενημερωθούν για τις τελευταίες επαφές της διοίκησης της ΕΒΖ με την Τράπεζα Πειραιώς και επαναλαμβάνουν ότι δεν έχουν αποκλείουν τη διεκδίκηση των χρημάτων τους με προσφυγή στα δικαστήρια. Όσο για την νέα καλλιεργητική σεζόν, που αρχίζει κάπου προς τα τέλη Φεβρουαρίου, προειδοποιούν ότι δεν θα σπείρουν τεύτλα αν δεν έχουν εξοφληθεί για το 2016.