Skip to main content

ΕΒΖ: Πάει σε αύξηση κεφαλαίου κάνοντας... μετέωρο βήμα

Η καλλιεργητική περίοδος άνοιξε με κακούς οιωνούς. Περιορισμένη η σπορά φέτος, το στοίχημα για να κρατηθεί ζωντανή η βιομηχανία ζάχαρης.
Αύριο Τετάρτη αναμένεται να επιλεγεί ο σύμβουλος που θα κινήσει τις διαδικασίες για την κεφαλαιακή ενίσχυση Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, κατά το ποσό που διατέθηκε από τον εκκαθαριστή της ATEbank, ενώ η καλλιεργητική περίοδος, μετά και τις καταρρακτώδεις βροχές το Φεβρουάριο και στις αρχές της άνοιξης, άρχισε με λίγα στρέμματα και όψιμα. 
 
Στην καλλιέργεια έχουν συνολικά οδηγηθεί περί τις 47.000 στρέμματα, με πολύ περιορισμένες εκτάσεις να έχουν σπαρθεί στο νομό Σερρών και στον Έβρο, που δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα από τα πλημμυρικά φαινόμενα.  Στο νομό Σερρών σπάρθηκαν μόλις 6.000 στρέμματα, τα λιγότερα από τότε που δημιουργήθηκε η ΕΒΖ και άρχισε ο κύκλος της τευτλοκαλλιέργειας, ενώ στη περιοχή της Ορεστιάδας είναι ζήτημα αν σπάρθηκαν 10.000 στρέμματα. 
 
Να σημειωθεί ότι την περυσινή χρονιά, που δεν μπορεί να θεωρηθεί καλή για την τευτλοκαλλιέργεια, είχαν σπαρθεί στις Σέρρες 15.000 στρέμματα ενώ σε προηγούμενες καλές περιόδους, έμπαιναν στη καλλιέργεια ως και 40.000 στρέμματα στο νομό. 
 
Η εταιρεία επιχειρεί να καλύψει τη ζήτηση των πελατών της εισάγοντας συνεχώς ζάχαρη που παράγεται για  την ΕΒΖ φασόν, από Πολωνία, Γαλλία και Γερμανία, κάτι που θα συνεχίσει να κάνει βεβαίως γιατί με μόλις 45.000 στρέμματα σπαρμένα και μάλιστα όψιμα, η παραγωγή θα είναι πολύ χαμηλή, πολύ χαμηλότερη από την εθνική ποσόστωση των 158.000 τόνων. 
 
Το στοίχημα για την εταιρεία θα είναι να μπορέσει να κρατηθεί στη ζωή, μέχρι την κατάργηση των Κοινοτικών ποσοστώσεων στη ζάχαρη το 2017 επιτυγχάνοντας παράλληλα, ει δυνατόν, την προσέλκυση περισσοτέρων αγροτών και στρεμμάτων στη καλλιέργεια για να μειωθεί έτσι το κόστος παραγωγής.  Άλλος τρόπος σωτηρίας για την ΕΒΖ Α.Ε., σαν παραγωγική βιομηχανία, δεν υπάρχει. 
 
Αλλά οι παραγωγοί, όπως τονίζουν εκπρόσωποι των οργανώσεών τους, θα ήταν πρόθυμοι να στηρίξουν την καλλιέργεια, δεν το κάνουν λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για το εάν και πότε θα πληρωθούν τα χρήματα της ολοκληρωμένης διαχείρισης και, τώρα και της ενίσχυσης της συνδεδεμένης καλλιέργειας. 
 
Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θεωρητικώς, όπως καταγγέλλουν συνεχίζει ακόμη τις διασταυρώσεις των στοιχείων για τους τευτλοπαραγωγούς που μπήκαν στο καθεστώς ολοκληρωμένης διαχείρισης στα έτη 2012 και 2013. Τα χρήματα αυτά ακόμη να τα εισπράξουν και είναι περί τα 30 ευρώ/ στρέμμα. Επίσης, από φέτος, αρχίζει να τρέχει και η ενίσχυση για τη συνδεδεμένη καλλιέργεια, άλλα 53 ευρώ/ στρέμμα. Αλλά ποιος και πότε θα εισπράξει αυτά τα πολύ σημαντικά βοηθήματα; 
 
Eάν  οι αγρότες είχαν τη βεβαιότητα των σίγουρων και έγκαιρων πληρωμών, θα είχαν κάθε λόγο να καλλιεργήσουν τεύτλα.  Αλλά όταν  τα ποσά με τα οποία ενισχύθηκε η ΕΒΖ (30 εκατ. ευρώ) θεωρούνται κρατική ενίσχυση μίας  προβληματικής επιχείρησης, έχουν πολλές επιφυλάξεις για το τι θα φέρει το μέλλον. 
 
Ας σημειωθεί ωστόσο πως η βιομηχανία είναι εγκλωβισμένη εδώ και ορισμένα χρόνια σε ένα φαύλο κύκλο προβλημάτων, καθώς η μεγαλύτερη παραγωγή που θα περιόριζε το κόστος, αφ’ ενός σκόνταφτε στη πετσοκομμένη ποσόστωση, αφ’ ετέρου στα χρηματοδοτικά προβλήματα και κατά τρίτον στην έλλειψη κατεύθυνσης για το προς τα πού θα κατευθυνθούν τευτλοκαλλιέργεια και ζαχαροβιομηχανία.