Skip to main content

ΕΒΖ: Στον κάλαθο των… αχρήστων το προσυνταξιοδοτικό των εργαζόμενων

Παρήλθε ο χρόνος προκειμένου να εκδοθεί η ΚΥΑ για το προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα – Σε αναμμένα κάρβουνα οι εργαζόμενοι, που παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Ξεκρέμαστοι βρίσκονται οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, καθώς διαπιστώνουν για πολλοστή φορά πως οι δεσμεύσεις από κυβερνητικά χείλη για εξελίξεις την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με το προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα δεν επαληθεύτηκαν. Η διενέργεια, δε, των πρόωρων εκλογών, που εξήγγειλε, χθες, ο Αλέξης Τσίπρας  φαίνεται να τους δημιουργεί περαιτέρω αγωνία καθώς αφενός δεν έχει δοθεί λύση, επί μακρόν, προκειμένου να απεγκλωβιστούν από μία επιχείρηση που τους οφείλει  δεδουλευμένα μηνών και αφετέρου δεν μπορούν να γνωρίζουν τι θα πράξει για την ΕΒΖ και τους εργαζόμενους, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις 24 Μαΐου εξέπνευσε ο χρόνος για την υπογραφή της ΚΥΑ που απαιτούνταν προκειμένου να τρέξει το πρσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα, ενώ και για την υπογραφή του ΦΕΚ που απαιτείται για το πρόγραμμα των μετατάξεων το τοπίο παραμένει θολό.

Το προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα, που αφορούσε τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων (203 είναι συνολικά), πλέον είναι ανενεργό και για να τρέξει απαιτείται υπουργική απόφαση ή τροπολογία, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί το επόμενο διάστημα λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

«Βρισκόμαστε σε τραγική κατάσταση. Υπάρχουν οφειλόμενα επτά μηνών (πριν λίγες ημέρες καταβλήθηκε ένα μηνιάτικο), τα προγράμματα δεν τρέχουν, οι όποιες δεσμεύσεις δια στόματος του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα δεν έχουν υλοποιηθεί. Βρισκόμαστε σε τέλμα» τονίζει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων, Χριστόδουλος Βαρκάκης υπογραμμίζοντας πως λόγω της κατήφειας που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο είναι δύσκολο να εντοπιστεί κάποιος τηλεφωνικά προκειμένου να δώσει απάντηση αν δρομολογούνται κάποιες κινήσεις.

Mπλόκαραν τη διάθεση της ζάχαρης στην Ορεστιάδα

Οι εργαζόμενοι θέλοντας να πιέσουν την κατάσταση έχουν σταματήσει από την προηγούμενη εβδομάδα τη δυνατότητα διάθεσης της εναπομείνασας ποσότητας ζάχαρης που υπήρχε στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας, από την παραγωγή του 2017.

Ο λόγος για 8.000 τόνους ζάχαρης που είχε δεσμευτεί πριν από δύο χρόνια, από το βασικό πιστωτή της επιχείρησης, την τράπεζα Πειραιώς, ωστόσο η διοίκηση της πρώτης προέβη σε συμφωνία με την τράπεζα και ξεκίνησε τη διάθεσή της. Αξίζει να σημειωθεί πως σε αντίστοιχη κίνηση είχαν προχωρήσει οι εργαζόμενοι και πριν από λίγο διάστημα, γεγονός πάντως που δεν έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα.

Σημειώνεται, πάντως, πως  στις 10 Ιουνίου, αναμένεται να συζητηθεί το αίτημα υπαγωγής της ΕΒΖ στις πρόνοιες των άρθρων 106 β και δ της Προπτωχευτικής Διαδικασίας Εξυγίανσης.