Skip to main content

ΕΒΖ: Βιώσιμη λειτουργία των εργοστασίων ή κλείσιμο

Αν δε λειτουργήσει βιώσιμα φέτος το εργοστάσιο στο Πλατύ, θα είναι αυτή η τελευταία χρονιά λειτουργίας για το μεγαλύτερο ζαχαρουργείο της ΕΒΖ.

Ξεκαθάρισε τη θέση της διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε., ο νέος πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Λάντζας, σε συνάντηση που είχε εχθές, στο εργοστάσιο του Πλατέος, με καλλιεργητές τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, των Γιαννιτσών αλλά και της Κοζάνης και της Λάρισας.

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, ο πρόεδρος δήλωσε ότι για να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο στο Πλατύ, θα πρέπει στη γεωγραφική περιοχή που καλύπτει, να σπαρθούν τουλάχιστο 65.000 στρέμματα με τεύτλα. Αν δεν σπαρθούν αυτές οι εκτάσεις, ώστε η λειτουργία του εργοστασίου να είναι βιώσιμη, τότε η φετινή νέα καλλιεργητική περίοδος θα είναι και η τελευταία για το ζαχαρουργείο στο Πλατύ, το μεγαλύτερο της ΕΒΖ.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία δεν έχει ακόμη ξεχρεώσει τους τευτλοκαλλιεργητές για τις ποσότητες που παρέδωσαν στη τελευταία καμπάνια και χρωστάει υπόλοιπο 8 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Λάντζας δήλωσε ότι οι παραγωγοί θα εξοφληθούν στις επόμενες 10-15 ημέρες, ενώ ανακοίνωσε και τις τιμές για να τη νέα καλλιεργητική περίοδο που βρίσκεται στο ξεκίνημά της. Το νέο τιμολόγιο δίνει μειωμένες τιμές κατά 0,68 ευρώ/τόνο για τεύτλα με pol '12', κατά 1,5ευρώ/τόνο για pol 13-14, ενώ η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη, κατά 3-4 ευρώ/τόνο για τεύτλα με pol 14 και πάνω.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των καλλιεργητών, ο νέος πρόεδρος ήταν πολύ σαφής και είπε ότι αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά που η διοίκηση (σ.σ επιλεγμένη από την κυβέρνηση) θα παλέψει τη συνέχιση της παραγωγικής λειτουργίας της ΕΒΖ και αυτό θα κριθεί από το αν θα είναι βιώσιμη η λειτουργία των ζαχαρουργείων. Έτσι, αν για το Πλατύ σπαρθούν λιγότερα από 65.000 στρέμματα, στο τέλος της σεζόν θα πληρωθούν οι παραγωγοί για την τελευταία εσοδεία ελληνικών ζαχαρότευτλων που θα επεξεργαστεί η ΕΒΖ.

Συναντήσεις της διοίκησης με παραγωγούς πρόκειται να γίνουν και στα εργοστάσια Σερρών και Ορεστιάδας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών, το κάθε ένα από αυτά τα εργοστάσια, για να λειτουργεί βιώσιμα, θα πρέπει να δέχεται παραγωγή από 30.000 στρέμματα κατ' ελάχιστο.

Πολλοί παραγωγοί, όπως πληροφορείται η Voria.gr, από σήμερα κιόλας αρχίζουν να σπέρνουν καθώς αποφασίζουν να στηρίξουν την καλλιέργεια και την ΕΒΖ, αναλαμβάνοντας για δεύτερη χρονιά μεγάλο ρίσκο αφού ακόμη έχουν λαμβάνειν για τις ποσότητες που πέρυσι καλλιέργησαν.

«Δεν μπορώ να ξέρω τις εκτάσεις που θα καλλιεργηθούν. Εκτιμώ ότι με τους συναδέλφους θα προσπαθήσουμε να σπείρουμε τουλάχιστον 65.000 στρέμματα. Οι περιοχές που διοχετεύουν την παραγωγή τους στο Πλατύ, θα μπορούσαν να σπείρουν και 80.000, ακόμη και 100.000 στρέμματα αλλά οπωσδήποτε υπάρχει ρίσκο για τον παραγωγό», τόνισε ο πρόεδρος του τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παύλος Μπογιαννίδης προσθέτοντας:

«Θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε τον καιρό που μας χαμογελάει αλλά και τη δέσμευση της νέας διοίκησης ότι στο εξής οι καλλιεργητές θα πληρώνονται ανά 45 ημέρες, όπως δηλαδή συνέβαινε μέχρι πριν δύο χρόνια. Εκτιμώ προσωπικά ότι ο υπουργός ο κ. Σταθάκης, θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, σε σχέση με την εταιρεία και την τευτλοκαλλιέργεια, στα μέσα Ιανουαρίου. Για την υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων, προφανώς εργάζεται η νέα διοίκηση της ΕΒΖ».