Skip to main content

Ευζήν: Τα παραδοσιακά ζυμαρικά της Αλεξάνδρειας που φτάνουν μέχρι τη Σιγκαπούρη

Η εταιρεία ΔΗΑΝΑ της οικογένειας Καρανάσιου εμπλούτισε το τεχνικό της αντικείμενο με την παραγωγή ζυμαρικών, έχοντας πλέον πάνω από 60 κωδικούς

Ο πλούτος της περιοχής της σε γεύσεις, αρώματα και παραδοσιακές συνταγές ζυμαρικών δεν την άφησε ασυγκίνητη. Και έτσι, ενώ το αντικείμενό της αφορούσε αρχικά τον κατασκευαστικό κλάδο, αποφάσισε να το εμπλουτίσει και με το τρόφιμο και δη με τα παραδοσιακά ζυμαρικά και τα άλευρα. Η τεχνική εταιρεία ΔΗΑΝΑ από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, που δημιουργήθηκε το 2011 από την οικογένεια Καρανάσιου, επέκτεινε το 2014 τη δραστηριότητά της με τη δημιουργία ενός εργαστηρίου παραδοσιακών ζυμαρικών υπό τη διακριτική επωνυμία Ευζήν. Η επιλογή του ονόματος δεν ήταν τυχαία, αφού η φιλοσοφία του Τάσου Καρανάσιου και της συζύγου του Σωτηρίας Παπαπούρα, η οποία και διαχειρίζεται τη δραστηριότητα των ζυμαρικών, ήταν η παραγωγή προϊόντων ποιοτικών, υγιεινών, με βιολογικές πρώτες ύλες που να συμβάλλουν στην ευζωία. Μάλιστα, στο Ευζήν έχει προστεθεί το «Οι Γεύσεις της Κωστούλας», προς τιμήν της μητέρας του Τάσου Καρανάσιου.

Σε σχετικά σύντομο διάστημα το μικρό εργαστήριο εξελίχθηκε και μέσα σε λίγα χρόνια έφτασε να διαθέτει στην αγορά πάνω από 60 κωδικούς κυρίως σε βιολογικά ζυμαρικά, αλλά και σε ολικής άλεσης, ζέας και συμβατικά, τα οποία μάλιστα ταξιδεύουν από τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Ρουμανία και την Κύπρο μέχρι τη Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα τη Νέα Υόρκη. Αυτό το διάστημα δε η εταιρεία, που πραγματοποιεί το 60% του τζίρου των ζυμαρικών στο εξωτερικό, έχει επαφές για άνοιγμα και στη Γαλλία.

Μάλιστα, η ΔΗΑΝΑ υλοποιεί επένδυση για μια νέα γραμμή παραγωγής, ώστε να βελτιώσει περαιτέρω την ποιότητα των ζυμαρικών της και να αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα, με δεδομένη τη μεγάλη ζήτηση που δέχεται. Στην παρούσα φάση η καθημερινή παραγωγή φτάνει έως και τους 2 τόνους.

Στην εγχώρια αγορά τα προϊόντα της βρίσκονται ανά την Ελλάδα με αιχμή τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ενώ μέρος της παραγωγής καλύπτει σκοπούς private label.

Η ανάγκη της παραγωγής των ζυμαρικών δημιούργησε και την ανάγκη για άλευρα, προσθέτοντας άλλη μια δραστηριότητα στην εταιρεία, η οποία εξοπλίστηκε με νέα μηχανήματα και έναν παραδοσιακό πετρόμυλο για τον σκοπό αυτό, ο οποίος επελέγη καθώς κρατά χαμηλά τη θερμοκρασία, άρα και τα συστατικά τα σιτηρών αναλλοίωτα. Αν και για την ώρα τα παραγόμενα άλευρα –που σε μεγάλο βαθμό προκύπτουν από τις καλλιέργειες σιτηρών της οικογένειας, έκτασης 80 στρεμμάτων, αλλά και από συνεργασία με παραγωγό των Γρεβενών- αξιοποιούνται για τα ζυμαρικά της εταιρείας, υπάρχουν σκέψεις να διατεθούν σε επόμενη φάση και αυτόνομα στην αγορά.

«Στο εργαστήριο μας χρησιμοποιούμε μόνο αγνά και φρέσκα υλικά, θέλοντας να προσφέρουμε ιδιαίτερες γεύσεις και ποιότητα στους καταναλωτές» λέει το ζευγάρι στη Voria. Μάλιστα στα παραδοσιακά ζυμαρικά πολλές είναι οι συνταγές που προέρχονται από την περιοχή και την παράδοση παλαιότερων γενεών, τις οποίες αναζητά, αξιοποιεί και εμπλουτίζει η Σωτηρία Παραπούρα.