Skip to main content

Εξαδάκτυλος: Η χώρα βρίσκεται σε μια ύφεση του πανδημικού κύματος

«Για να σταματήσουμε να ταλαιπωρούμαστε και να ζήσουμε μια φυσιολογική ζωή, είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Σχολιάζοντας την πρόταση του προέδρου του Παγκόσμιου Ιατρικού συλλόγου για υποχρεωτικό καθολικό εμβολιασμό, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 πως είναι αναγκαίο να γίνει για να τελειώσουν όλες οι άλλες συζητήσεις. «Ο εμβολιασμός είναι ιατρικά αναγκαίος. Εάν η πολιτεία θα το μεταφράσει αυτό σε υποχρέωση, είναι άλλο».

Στην ερώτηση αν θα το επικροτούσε, απάντησε πως θα το επικροτούσε. «Θα έλεγα ότι είναι μια σωστή απόφαση που θα μας βοηθήσει. Αν αυτή τη στιγμή εμβολιάσουμε όλους τους Έλληνες με ένα εμβόλιο που έχει αποτελεσματικότητα 90%-95% θα έχουμε 500.000 έως 1 εκατομμύριο ανθρώπους που δεν έχουν αποκτήσει άμυνα. Αυτοί οι άνθρωποι θα αρρωστήσουν, αλλά θα αρρωστήσουν στο 1/10 από αυτούς που έχουν αρρωστήσει τώρα και θα μπορέσει το σύστημα χωρίς να πιέζεται να τους φροντίζει πολύ καλύτερα, να κερδηθούν περισσότερες ζωές. Και επίσης το σύστημα δεν θα ασχολείται μόνο με την covid» σημείωσε ακόμα ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Η χώρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια ύφεση του πανδημικού κύματος παρότι ακόμα δεν το βλέπουμε στις εντατικές. Προηγείται στο εμβολιαστικό σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση και αν ήμασταν στις μεγάλες ηλικίες σε καλύτερα εμβολιαστικά επίπεδα θα ήμασταν πολύ καλύτερα και για αυτό μας ακούτε όλους να λέμε στους άνω των 50 να σπεύσουν να εμβολιαστούν σε αναμονή και της Όμικρον. Έχουμε ένα μικρό περιθώριο να δράσουμε και αυτό σημαίνει να εμβολιαστούμε», συμπλήρωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Για να σταματήσουμε να ταλαιπωρούμαστε και να ζήσουμε μια φυσιολογική ζωή, είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός, επεσήμανε. «Αφορά όλες τις ηλικίες και πρέπει να συμβεί να βρεθούμε όλοι μαζί εμβολιασμένοι σε μία χρονική στιγμή. Μόνο αν βρεθούμε ταυτόχρονα όλοι μαζί εμβολιασμένοι θα έχει αποτέλεσμα. Δεν έχει νόημα αν εμβολιαστούμε μέσα σε δύο χρόνια, 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε διαφορετικές χρονικές στιγμές».

Σε σχέση με την φραστική επίθεση που δέχτηκε η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, το πρωί του Σαββάτου από αντιεμβολιαστές, ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι η άσκηση οποιασδήποτε βίας σαν αυτή που ασκήθηκε στην Άννα Μαστοράκου είναι απαράδεκτη, απολύτως καταδικαστέα. «Το να συνιστά κίνημα η άρνηση της πραγματικότητας αυτό ανήκει στην σφαίρα της ψυχιατρικής. Διότι στην ψυχιατρική γνωρίζουμε ότι όταν ο άνθρωπος βρίσκεται μπροστά σε μια αναπάντεχη ασθένεια που είναι επικίνδυνη και δύσκολη μια από τις αντιδράσεις που μπορεί να έχει είναι η άρνηση, βεβαίως αυτό κρατά για ένα διάστημα, αλλά εδώ κρατά πολύ. Και κρατά πολύ επειδή αφορά πολλούς και επειδή υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ιδιοτελώς τους υποδαυλίζουν με επιχειρήματα χωρίς επιστημονική βάση, που δεν μπορούν να τα παρουσιάσουν μπροστά σε επιστημονικό κοινό και δεν το έχουν κάνει ποτέ, αλλά τα παρουσιάζουν σε ένα κοινό που δεν έχει την ικανότητα της επιστημονικής κρίσης και που βρίσκεται σε συγκεκριμένη ψυχολογική κατάσταση και χτίζουν καριέρες πάνω σε αυτό».

Ερωτηθείς για τους γιατρούς που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο, σημείωσε πως εκεί υπάρχει ένα θέμα κακής μετάφρασης επιστημονικών δεδομένων, καθώς οι γιατροί αυτοί έχουν λάβει τις αποφάσεις τους λανθασμένα, βασισμένοι σε ένα μέρος μόνο του συνόλου των δεδομένων αυτών.