Skip to main content

Εξαδάκτυλος: Το λιανεμπόριο θα ανοίξει - Tα τρία μέτρα προς χαλάρωση

Από νωρίς σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων προκειμένου να εισηγηθεί στην κυβέρνηση ποια μέτρα μπορεί να χαλαρώσουν.

Με τη φράση ότι «εφόσον επικρατήσει μία άλλη αντίληψη, που φαίνεται ότι επικρατεί… σύντομα θα μπορέσουμε να ξαναγοράσουμε ρούχα και παπούτσια απ’ τα καταστήματα», ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος άφησε πριν από λίγο να εννοηθεί πως η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων γέρνει προς την κατεύθυνση να επιτρέψει την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου.

Η τοποθέτηση του κ. Εξαδάκτυλου έγινε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που έχει διοργανώσει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και κατά τη διάρκεια διαλείμματος της συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Μεταξύ άλλων ο κ. Εξαδάκτυλος είπε: «Είμαστε σε μία χρονική στιγμή όπου τα στοιχεία είναι άσχημα. Όχι μόνο για την εξάπλωση της πανδημίας αλλά και με την κούραση της πανδημίας. Ο ιός είναι ξεκούραστος και μας κυνηγά με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Με βάση την εμπειρία απ’ τα μέτρα που επιβλήθηκαν στη χώρα πέρυσι, το λιανεμπόριο ελεγχόμενο μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ουσιώδη επιβάρυνση στην επιδημιολογική κατάσταση. Δεν είναι ακίνδυνο, αλλά έχει μικρότερο από άλλες. Στο πλαίσιο αυτό, το να έχουμε ανοιχτά τα μικρότερα καταστήματα με ρυθμίσεις που αποκλείουν τον συνωστισμό θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της οικονομικής ανάγκης των νοικοκυριών αλλά και την τόνωση της ψυχολογίας των πολιτών».

Σήμερα οι ανακοινώσεις από Κικίλια - Χαρδαλιά

Από νωρίς σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων προκειμένου να εισηγηθεί στην κυβέρνηση ποια μέτρα μπορεί να χαλαρώσουν. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν μετά και τη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 13:30. Οι ειδικοί αναμένεται να καταλήξουν στο πλαίσιο των μέτρων που βρίσκονται προς άρση από το ερχόμενο κιόλας Σαββατοκύριακο.

Σημείο-κλειδί για την επιτροπή είναι τα self test και πότε θα έρθουν στην χώρα μας, ώστε να ξεκινήσει και το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Μέχρι στιγμής από τις πληροφορίες που υπάρχουν και τις οποίες μεταδίδει το iefimerida.gr τα τρία μέτρα προς χαλάρωση είναι τα εξής:

Από το Σάββατο 3 Απριλίου απελευθέρωση διαδημοτικών μετακινήσεων
Αμεσα άνοιγμα Λυκείων μόνο με διενέργεια self test
Ανοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, πιθανότατα μέσω click inside

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ σήμερα Τετάρτη θα φτάσουμε περίπου τα 3.500 κρούσματα, παραμένοντας σε ένα υψηλό επίπεδο.

Άνοιγμα με μέτρα ζητούν Βασιλακόπουλος και Σαρηγιάννης

Υπέρ αυτής της θέσης πάντως τάχθηκαν, στην εκδήλωση των εμπόρων, τόσο ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ.

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε πως πλέον θα πρέπει να αλλάξει η στρατηγική προς τον περιορισμό των επικίνδυνων επαφών και όχι μέσω οριζόντιων απαγορεύσεων που πλέον δεν γίνονται, όπως είπε, αποδεκτές απ’ την κοινωνία.

«Τα μέτρα δεν τηρούνται. Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα. Η κίνηση στις πλατείες έχει αυξηθεί 60%, οι επαφές στα σπίτια έχουν αυξηθεί 15%. Οι τελευταίες είναι και πιο επικίνδυνες αφού υπάρχει η λάθος αντίληψη στον κόσμο ότι ‘ο δικός μου άνθρωπος δεν θα με κολλήσει, υπάρχει ασφάλεια’ και οπότε δεν τηρούνται μέτρα», σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με αυστηρά μέτρα τόσο στα ίδια τα καταστήματα όσο και στον περιορισμό των μετακινήσεων δημιουργεί τις συνθήκες στροφής σε πιο ασφαλείς επαφές.
«Ο κόσμος θα γυρίσει στις δουλειές τους απ’ το να κάθεται σπίτι, να ασφυκτιά και να ψάχνει τρόπους για επαφή στα σπίτια ή στις πλατείες», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλακόπουλος.