Skip to main content

Εξαγωγικό άλμα με 450 εκατ. από την επιτραπέζια ελιά (φωτό)

Ανεβαίνει στη διεθνή αγορά η ελιά Χαλκιδικής, πρόβλημα οι ελληνοποιήσεις φθηνότερων προϊόντων από Τουρκία-Αίγυπτο. Προκλήσεις λόγω κλιματικής αλλαγής.

Η επιτραπέζια ελιά, με ετήσιες εξαγωγές που σε αξία φτάνουν τα 450 εκατ. ευρώ, έχει τα τελευταία χρόνια αναριχηθεί στις πρώτες δύο θέσεις των ελληνικών εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων, με την ελιά Χαλκιδικής να ακολουθεί στη διεθνή αγορά, με μεγάλη επιτυχία, την πορεία της ελιάς Καλαμών, που είναι η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα μεταξύ όλων των βρώσιμων ελιών.

Για να διατηρήσει και να ισχυροποιήσει τη θέση της η ελληνική επιτραπέζια ελιά, θα πρέπει να διαμορφωθεί μία έστω και άτυπη εθνική στρατηγική για την προώθησή της στην παγκόσμια αγορά, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στον κλάδο - παραγωγικά, ερευνητικά και εμπορικά - όπως προτάθηκε κατά το 1ο Διεθνές Συνέδριο Κέντρου Ελιάς που πραγματοποιείται στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, με διοργάνωση του Κέντρου Ελιάς Krinos - Perrotis College και χορηγό επικοινωνίας τη Voria.gr.

Η επιτραπέζια ελιά γράφει μία ιστορία επιτυχιών η οποία όμως πρέπει να διαφυλαχτεί από τις ελληνοποιήσεις, που την τελευταία διετία - τριετία έχουν επιτρέψει σε Αιγύπτιους και Τούρκους, που «κτυπάνε τις τιμές», να κάνουν χρυσές δουλειές, όπως είπε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και εισαγωγέας τροφίμων σε Καναδά και Αμερική, κ. Αλέξανδρος Γεωργιάδης.

«Δεν θα πρέπει με τη βρώσιμη ελιά να επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε με το ελληνικό ελαιόλαδο στο παρελθόν. Δεν πρέπει να γίνονται βραχυπρόθεσμα κερδοσκοπικά παιχνίδια με όπλο τις τιμές, τα διεθνή συμβόλαια απαιτούν σταθερή παραγωγή, σε ποσότητες, ποιότητες και σε καμία περίπτωση πρόσκαιρα παιχνίδια με τις τιμές. Η χαλκιδικιώτικη ελιά ανεβαίνει ακριβώς επειδή παραγωγοί και μεταποιητές αντιδρούν σωστά στις απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να απαντήσει στον ανταγωνισμό ανεβάζοντας τον πήχυ έναντι των άλλων χωρών.

Το συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμούς από τον πρόεδρο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrrotis College δρ. Πάνο Κανέλλη, την γενική πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Rebacca Fong, τον διευθυντή των προπτυχιακών προγραμμάτων του Perrotis College κ. Κωνσταντίνο Ρότσιο, τον πρόεδρο της ΠΕΜΕΤΕ κ. Νέλο Γεωργούδη και τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς κ. Γεώργιο Ντούτσια.

Προκλήσεις φέρνει η κλιματική αλλαγή

Η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί για τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,8-2 βαθμούς Κελσίου στα επόμενα 20 - 40 χρόνια, στη λεκάνη της Μεσογείου παρότι οι επιπτώσεις για την ελαιοκαλλιέργεια δεν θα είναι τόσο σοβαρές όπως για άλλες καλλιέργειες, π.χ. το σιτάρι και το αμπέλι.

Τα παραπάνω επισήμανε ο δρ. Dan Flynn, διευθυντής του UC Davis Olive Center, της Καλιφόρνια. Η κλιματική αλλαγή θα «παράγει» ένα μεικτό αποτέλεσμα για την ελαιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, την Τουρκία και τα Βαλκάνια, με μερικές περιοχές να κερδίζουν και άλλες να χάνουν από την αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ στους χαμένους της Μεσογείου προβλέπεται να είναι η Ιταλία. Μάλιστα, ειδικά για περιοχές της Μέσης Ανατολής, λόγω των επιπτώσεων στη παραγωγή, ο κ. Flynn προέβλεψε ως και μείωση κατά 80% στα κέρδη ανά εκτάριο.

Χαμένες θα είναι οι περιοχές που έχουν καλλιέργειες ελιάς, που βασίζονται μόνο στα όμβρια ύδατα κάτι όμως που δεν αφορά τις καλλιέργειες για επιτραπέζια ελιά, επειδή είναι όλες αρδευόμενες.

Για να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί τις νέες κλιματικές συνθήκες, που συνεπάγονται αυξημένες ανάγκες άρδευσης, αλλά και μεγαλύτερη αλατότητα υδάτων και εδαφών, θα πρέπει να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν στρατηγικές προσαρμογής στα καινούργια δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να υιοθετήσουν όλα τα σύγχρονα εργαλεία της τεχνολογίας εγκαθιστώντας ακόμη και αυτόνομους μετεωρολογικούς σταθμούς στις φυτείες τους, δημιουργώντας ως και «βιβλιάρια παρακολούθησης» της ....υγείας του κάθε δένδρου.

Γηγενείς ποικιλίες και ολοκληρωμένη διαχείριση

Σε αυτές τις νέες συνθήκες, κάποιες ποικιλίες θα αποδειχτούν πιο ανθεκτικές και κάποιες λιγότερο, αλλά όπως τόνισε ο ερευνητής του Ινστιτούτου Ελιάς του ΕΛΓΟ Δήμητρα κ. Γ. Κουμπούρης, περισσότερες πιθανότητες προσαρμογής έχουν οι γηγενείς ποικιλίες της χώρας που έχουν δοκιμαστεί σε ποικίλες κλιματικές αλλαγές στη διάρκεια των αιώνων.

Ο κ. Κουμπούρης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα 5ετών ερευνών σε φυτείες ελιάς στη Μεσσηνία και στην Κρήτη, σε Ηράκλειο και Λασήθι, ανέλυσε τους χάρτες που αφορούν τους τρεις μεγάλους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι καλλιέργειες, δηλαδή τη λειψυδρία, τη διάβρωση των εδαφών και τις πλημμύρες, που σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται δύο ή και τρεις μαζί, σε μία περιοχή.

«Αρκεί μία ημέρα θερμού αέρα (σ.σ του λεγόμενου αφρικανικού) στην φάση της ανθοφορίας, για να καταστραφεί η παραγωγή, όπως έχει συμβεί άλλωστε», είπε ο κ. Κουμπούρης προσθέτοντας ότι η αυξημένη ακτινοβολία UV- B (υπεριώδης), βλάπτει τον καρπό και... όχι μόνο το δέρμα μας, όπως οι περισσότεροι ξέρουμε.

Ο ερευνητής υποστήριξε την ανάγκη για την ολιστική διαχείριση των αγροκτημάτων, με την ανακύκλωση των θρεπτικών στοιχείων των υγιών δένδρων ( σ.σ. κλώνων και κλαδιών) όπως και τη χρήση κομπόστ, προκειμένου να μειωθεί και να είναι απολύτως στοχευμένη η χρήση λιπασμάτων.

«Η ανακύκλωση θα συμβάλλει στη μείωση του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και θα μπορούσε και εμπορικά να αξιοποιηθεί, π.χ. με ειδικά αυτοκόλλητα στις συσκευασίες, αν προβληθεί ότι η ελληνική ελιά ειναι προϊόν που βοηθάει στην προστασία του περιβάλλοντος».

Κατά την πρώτη συνεδρία τονίσθηκε ότι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την υγεία των φυτειών, θα πρέπει να προτιμηθούν γηγενείς ποικιλίες και όχι παγκοσμιοποιημένες. Άλλωστε γίνεται προσπάθεια, στο Ινστιτούτο Ελιάς Χανίων, να παραχθεί ελληνικό πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό ώστε να μην εισάγονται αμφιβόλου υγείας δενδρύλλια.