Skip to main content

600 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα στον δήμο Θεσσαλονίκης- Γενικευμένη επιδείνωση στον νομό

Οι δείκτες της πανδημίας παρουσιάζουν συνεχή επιδείνωση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη, ενώ πλέον αυξάνονται και οι νοσηλείες

Σημαντική είναι η αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού και των νοσηλειών αυτή την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας, σε μια περίοδο κρίσιμη, καθώς είναι διάχυτος ο φόβος να ζήσει η περιοχή έναν νέο «μαύρο Νοέμβριο».

Αυτή τη φορά οι ενδείξεις για την επιδείνωση της πορείας της πανδημίας ήρθαν νωρίτερα σε σχέση με πέρσι. Και σύμφωνα με τους επιστήμονες, αλλά και τους δημάρχους, φέτος είναι πιθανό να είχαμε ήδη την εκδήλωση ενός κύματος εάν δεν υπήρχε ο εμβολιασμός σχεδόν του μισού πληθυσμού, που σηκώνει ασπίδα προστασίας, ειδικά σε ό,τι αφορά στις νοσηλείες και την πίεση του συστήματος υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης όσο και σε δήμους στη δυτική και ανατολική Θεσσαλονίκη, αλλά και σε εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος, η επιδείνωση είναι γενικευμένη. Είναι μάλιστα η τρίτη στη σειρά εβδομάδα, που τόσο τα ενεργά κρούσματα όσο και οι νοσηλείες (πλέον) αυξάνονται συνεχώς και κανείς δεν μπορεί να πει πότε και που θα ισορροπήσουν. Με δεδομένο τον περιορισμό του κόσμου σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους, λόγω καιρικών συνθηκών, την αδυναμία να πεισθούν όσοι δεν εμβολιάστηκαν να το κάνουν, καθώς και το ευνοϊκό κλίμα για τη διάδοση ιών, λοιμώξεων (βλέπε γρίπη) κτλ., οι πιθανότητες για βελτίωση το επόμενο διάστημα είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Το αντίθετο: αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση. Για την οποία αυτή τη φορά δεν θα φταίνε ούτε οι εορταστικές εκδηλώσεις, ούτε οι παρελάσεις, αφού έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν αυξημένα περιοριστικά μέτρα, ώστε να δικαιολογούν ότι κάτι αλλάζει. Συνωστισμός εξάλλου παρατηρείται εδώ και αρκετές εβδομάδες σε κέντρα διασκέδασης, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, εμπορικές δραστηριότητες κτλ.

Με αυτά και με αυτά, στον κεντρικό δήμο είχαμε πριν από 15 μέρες εκτίναξη των εβδομαδιαίων κρουσμάτων κατά 300 επιπλέον και την προηγούμενη εβδομάδα 100 ακόμη παραπάνω. Για να φτάσουμε αυτή την εβδομάδα να καταγραφεί νέα έκρηξη κρουσμάτων με 600 περισσότερα από την προηγούμενη!

Τα στοιχεία

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, που δίνει και τον... τόνο για την πορεία της πανδημίας σε όλο το νομό, κατέγραψε 2.638 ενεργά κρούσματα, από τα οποία σε νοσοκομείο είναι 192. Η αύξηση είναι σημαντική, αφού την προηγούμενη εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού ήταν 2.038 και δυο εβδομάδες πριν (πρώτη σημαντική αύξηση μετά ενάμιση μήνα σταθερότητας) 1.925. Οι νοσηλείες από 157 δυο εβδομάδες πριν πήγαν στις 175 και τώρα στις 192. Η αύξηση των νοσηλειών δεν είναι εκρηκτική, αλλά είναι συνεχής...

Στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου (δυτική Θεσσαλονίκη) δεν παρατηρείται σημαντική διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες δυο εβδομάδες. Τα ενεργά κρούσματα είναι αυτή την εβδομάδα 117 και οι νοσηλείες 12. Νούμερα που δείχνουν σχετική σταθερότητα και είναι μάλιστα ελαφρά βελτιωμένα. Τα ενεργά κρούσματα ήταν την προηγούμενη εβδομάδα 135 και δυο εβδομάδες πριν 124, ενώ οι νοσηλείες ήταν αντιστοίχως 17 και εννέα.

Στην ανατολική Θεσσαλονίκη και στον δήμο Θέρμης η επιδείνωση είναι σημαντική αυτή την εβδομάδα. Η αύξηση των κρουσμάτων έφτασε στο 45%. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα με σημαντική αύξηση κρουσμάτων. Τα ενεργά κρούσματα αυτής της εβδομάδες είναι 234, ενώ την προηγούμενη ήταν 161 και δυο εβδομάδες πριν 107. Οι νοσηλείες επίσης αυξήθηκαν σημαντικά. Είναι πλέον δέκα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν πέντε και δυο εβδομάδες πριν μόλις δύο.

Στον δήμο Θερμαϊκού καταγράφεται επίσης επιδείνωση των δεικτών, χωρίς όμως να είναι εκρηκτική. Τα ενεργά κρούσματα είναι πλέον 159 από 140 την προηγούμενη εβδομάδα και 126 δυο εβδομάδες πριν. Ενώ οι νοσηλείες είναι 14, όταν τις προηγούμενες δυο εβδομάδες ήταν 11.