Skip to main content

Εξαντλούνται τα περιθώρια για τη Φωκάς

Ποια η τελευταία ελπίδα της Φωκάς για να παραμείνει στην Τσιμισκή. Τι ζητάει η ΙΜ Αγίας Θεοδώρας, τι προτείνει η εταιρεία. Μεγάλο ενδιαφέρον από ελληνικές και ξένες λιανεμπόρικές για το ακίνητο.
της Άννης Καρολίδου
 
Τους όρους της προκήρυξης ανοικτού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του μεγάλου ακινήτου επί της Τσιμισκή, που μέχρι το πρωί της περασμένης Παρασκευής στέγαζε το πολυκατάστημα της Φωκάς, ετοιμάζει ο νομικός σύμβουλος της Ι.Μ. Αγίας Θεοδώρας.
 
Παράλληλα, έχει δοθεί στη γνωστή εταιρεία μία πιθανότητα παραμονής στο κτίριο, που είναι και το στρατηγείο της Φωκάς, αν προσκομίσει εγγυητική τράπεζας και το ποσό των 370.000 ευρώ σε ρευστό, για να καλυφθούν τα χρωστούμενα ενοίκια 12 μηνών που αντιστοιχούν σε περίπου 1,2 εκατ. ευρώ.  
 
Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο  δικηγόρος και σύμβουλος της Μονής Θεόδωρος Ζέρβας, απαίτηση αποτελεί η καταβολή των μισθωμάτων,  σε μετρητά ή, διαφορετικά, με την καταβολή του ποσού που είχε  οριστεί σε προηγούμενη συμφωνία αλλά δεν καταβλήθηκε, δηλαδή των 370.000 ευρώ και, κάλυψη του υπολοίπου, με τραπεζική εγγύηση. 
 
Αυτή τη στιγμή μπορεί ακόμη να βρίσκονται τα σήματα της Φωκάς στο κατάστημα της Τσιμισκή 48-50, αλλά με την έξωση έχει λυθεί και η μισθωτική σχέση. Εάν η Φωκάς καταβάλλει, με τους τρόπους που παραπάνω αναφέρθηκαν, τα οφειλόμενα, τότε το Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής, θα εξετάσει, πιθανώς και αύριο, τη σύναψη νέας σύμβασης, εάν αυτό είναι σύμφωνο με το γράμμα του νόμου.
 
Όπως έχει ήδη γράψει η Voria.gr, η Ι.Μ. Αγίας Θεοδώρας, είναι ΝΠΔΔ και τούτο σημαίνει ότι για την ενοικίαση του ακινήτου πρέπει να προχωρήσει σε διαγωνιστική διαδικασία. Εάν γίνει διαγωνισμός, που βεβαίως και θα είναι πλειοδοτικός, η Φωκάς μάλλον δεν έχει πιθανότητες εξασφάλισης του ακινήτου, αφού είναι γνωστό ότι ενδιαφέρον για το μεγάλο κτήριο των περίπου 6.000 τ.μ. έχουν τα Attica, αλλά και ξένες λιανεμπορικές, όπως τώρα πληροφορείται η Voria.gr.
 
H Φωκάς, δεν έχει απαντήσει σε ό,τι αφορά την απαίτηση για τραπεζική εγγυητική, ενώ αυτή είχε προτείνει την καταβολή των 370.000 ευρώ και, την εξόφληση με δόσεις των υπολοίπων 800.000 ευρώ που οφείλει. 
 
Η Μονή δεν δέχθηκε αυτή την πρόταση, καθώς αφενός είναι γνωστά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία και, αφ’ ετέρου, με το που έγινε η έξωση, Τράπεζες έσπευσαν να επικοινωνήσουν με το νομικό σύμβουλο κ. Ζέρβα και να διαθέσουν το ποσό που σε μετρητά προσφέρεται. 
 
Προφανώς, πιστώτριες Τράπεζες και Φωκάς είναι πράγματι κοντά στο να κλείσουν την  περίφημη συμφωνία στο πλαίσιο του άρθρου 99, που συζητούν εδώ και τρεις μήνες. 
 
Εάν τελικώς υπογραφεί η συμφωνία και επικυρωθεί από το δικαστήριο, η Μονή, που είναι πιστώτρια της εταιρείας, με ιδιαίτερη συμφωνία που μάλιστα προτάθηκε από τη Φωκάς και προβλέπεται από το νόμο, θα εξαιρεθεί από το κούρεμα. 
 
Μετά και από παρέμβαση του Μητροπολίτη κ.κ. Άνθιμου ( η Μονή υπάγεται στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης) ο κ. Ζέρβας ανέλαβε να διερευνήσει εάν υπάρχει δυνατότητα εκ νέου μίσθωσης του ακινήτου στη Φωκάς, χωρίς τη διενέργεια διαγωνισμού. 
 
Εάν τελικώς υπάρξει μία τέτοια εξέλιξη, μετά το αρνητικό προηγούμενο, θα τεθούν πολύ αυστηροί όροι στη σύμβαση.
 
Αλλά, δύο είναι οι βασικές επιδιώξεις των συμβούλων της Μονής. Η είσπραξη των 1,2 εκατ. ευρώ που οφείλονται και αντιστοιχούν με  προϋπολογισμούς σχεδόν 5 ετών της Μονής και, η ενοικίαση του ακινήτου το ταχύτερο δυνατό. 
 
Ακόμη όμως και αν δεν εισπραχθούν τα 1,2 εκατ. ευρώ από τη Φωκάς, ο νομικός σύμβουλος της Μονής εκτιμά ότι το ποσό αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί από το μελλοντικό ενοικιαστή, αφού οι ενδιαφερόμενοι είναι πρόθυμοι να καταβάλλουν μεγαλύτερο ενοίκιο από τη Φωκάς ( μετά από δύο μειώσεις, το μίσθωμα είχε μειωθεί στις 85.000 ευρώ).
 
Να σημειωθεί, ότι στο κατάστημα βρίσκονται εμπορεύματα της Φωκάς αλλά και εταιρειών που διατηρούσαν shops in shop. Αυτά θα πρέπει να καταγραφούν και να διακριθούν. 
 
Τη Μονή, όπως τονίσθηκε, δεν την ενδιαφέρει η ρευστοποίηση εμπορευμάτων, έναντι οφειλής. Την ενδιαφέρει η απελευθέρωση του ακινήτου και η ενοικίασή του, η εγκατάσταση επιχείρησης στο κτίριο, η δημιουργία θέσεων εργασίας και βεβαίως η εξασφάλιση εσόδων για τη Μονή, αφού σε αυτά στηρίζεται για το έργο της. 
 
Πέραν αυτού, στους όρους της νέας μισθωτικής σύμβασης, θα τεθεί όρος υλοποίησης επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 4 εκατ. ευρώ , για τη συντήρηση και την ανακαίνιση του κτιρίου.