Skip to main content

Εξάρχου: Γιατί η ΑΚΤΩΡ εγείρει τώρα αποζημιώσεις από την Αττικό Μετρό

Οι αξιώσεις της ΑΚΤΩΡ για αποζημιώσεις σχετίζονται με την καθυστέρηση επιλογής τεχνικής λύσης για τη Βενιζέλου από το 2017, τονίζει ο κ.Εξάρχου.

Διευκρινίσεις για όσα έχουν ειπωθεί για το χρονοδιάγραμμα του Μετρό Θεσσαλονίκης αλλά και φως σε αθέατες πλευρές του έργου της κατασκευής δίνει ο διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, Αλέξανδρος Εξάρχου. Σε συνέντευξή του στο Capital.gr ο επικεφαλής της ελληνικής κατασκευαστικής που ηγείται της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει τόσο τη βασική γραμμή, όσο και την επέκταση προς Καλαμαριά ξεκαθαρίζει ότι οι όποιες αξιώσεις για αποζημιώσεις έχουν εγερθεί δεν έχουν σχέση με την τεχνική λύση για τον σταθμό "Βενιζέλου" αλλά, μεταξύ άλλων, με την καθυστέρηση επιλογής τεχνικής λύσης για τον σταθμό "Βενιζέλου" από το 2017 καθώς και με την καθυστέρηση εγκρίσεων των μελετών.

Νέες αποζημιώσεις διεκδικεί ο ανάδοχος του μετρό Θεσσαλονίκης

Ερωτηθείς για την πολυσυζητημένη δήλωσή του τον Φεβρουάριο του 2019 ότι το έργο είναι εντός χρονοδιαγράμματος και το 2020 θα έχει τελειώσει ο κ.Εξάρχου υπογραμμίζει ότι αναφερόταν στο έργο όπως είχε επαναπροσδιοριστεί από την Αττικό Μετρό. Δηλαδή με τους συρμούς να διέρχονται χωρίς να σταματούν από τον σταθμό "Αγίας Σοφίας" ο οποίος θα είχε μεν κατασκευαστεί αλλά δεν θα είχε δοθεί σε λειτουργία, καθώς και μέσω της σήραγγας στη μελλοντική θέση του σταθμού "Βενιζέλου" χωρίς ο σταθμός να έχει κατασκευαστεί ούτε φυσικά να έχει δοθεί σε λειτουργία. «Αυτό ήταν το επιθυμητό από την Αττικό Μετρό έργο για το οποίο εργαζόμασταν τον Φεβρουάριο του 2019, αυτό το έργο είχε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 30.11.2020 και αυτό το χρονοδιάγραμμα τηρούνταν κατά το χρόνο της δήλωσής μου τον Φεβρουάριο του 2019», σημειώνει.

Διευκρινίζει, δε, ότι το χρονοδιάγραμμα θα τροποποιούνταν μόλις οριστικοποιούνταν το νέο κατασκευαστικό αντικείμενο για τους σταθμούς Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας, σε χρόνο τέτοιο ώστε να μην επηρεάσει την κρίσιμη διαδρομή και να επιτευχθεί η ολοκλήρωση του έργου στις 30.11.2020. «Στον χρόνο που γίνεται η δήλωσή μου το Φεβρουάριο του 2019, είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει πλέον το χρονικό περιθώριο να προσδιοριστεί το τεχνικό αντικείμενο για την κατασκευή του σταθμού "Βενιζέλου" και να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το έργο πλήρως, έως το τέλος του 2020 με το Σταθμό "Βενιζέλου". Κατά τον χρόνο εκείνο, η Αττικό Μετρό έχει ζητήσει πλέον οι συρμοί να διέρχονται από τη μελλοντική θέση του Σταθμού "Βενιζέλου" χωρίς να έχει κατασκευαστεί ο Σταθμός, και σε κάποιο μελλοντικό χρόνο, άγνωστο πότε κατά τη στιγμή της δήλωσής μου, να διακοπεί η λειτουργία του Μετρό στο σταθμό "Σιντριβάνι", να προσδιοριστεί το νέο αντικείμενο του σταθμού "Βενιζέλου" σε σχέση με τα αρχαία, καθώς και να προσδιοριστεί ο χρόνος και το κόστος της πλήρους ολοκλήρωσης του έργου», προσθέτει.

Γιατί τώρα η απαίτηση για αποζημιώσεις

Ο κ.Εξάρχου τονίζει ότι η κοινοπραξία δεν αποφάσισε τώρα ξαφνικά να διεκδικήσει αποζημιώσεις αλλά αντίθετα έθετε το ζήτημα των 256 μελετών που είχαν υποβληθεί στην Αττικό Μετρό και παρέμεναν σε πολύμηνη εκκρεμότητα ήδη από την άνοιξη του 2018 και ελάμβανε προφορικές διαβεβαιώσεις πως τον Μάρτιο του 2019 όλα θα έχουν επιλυθεί. «Συνολικά από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2019, υπάρχουν πέραν των 10 επιστολών που θέτουν αυτά τα ζητήματα, που επισημαίνουν τις ενέργειες που απαιτούνται και τονίζουν τα προβλήματα – οικονομικά, χρονικά και τεχνικά - που η απουσία επίλυσης αυτών δημιουργεί για την ολοκλήρωση του έργου. Πολύ περισσότερο, ακριβώς γιατί το κράτος, οι αναθέτουσες αρχές και οι εταιρείες οφείλουν να έχουν συνέπεια και συνέχεια, η αλληλογραφία αυτή συνεχίστηκε και μετά τον Αύγουστο του 2019, φθάνοντας στην πλέον πρόσφατη επιστολή προς την Αττικό Μετρό, της 20ης Μαρτίου 2020», επισημαίνει.

Ο ίδιος σημειώνει ότι καμία τεχνική εταιρεία στον κόσμο δεν μπορεί να προχωρά χωρίς εγκεκριμένες μελέτες. «Το έργο λοιπόν δεν προχωρούσε μεν, τα έξοδα όμως σε μεγάλο βαθμό έτρεχαν και άρα αφού η καθυστέρηση δεν οφείλεται στην κοινοπραξία, ήταν αναμενόμενο να εγερθεί σε συνέχεια όλων αυτών των επιστολών που εστάλησαν τα τελευταία δύο χρόνια και θέμα αποζημιώσεων. Οι όποιες αξιώσεις για αποζημιώσεις έχουν εγερθεί όμως, δεν έχουν σχέση με την τεχνική λύση για τον σταθμό "Βενιζέλου" αλλά, μεταξύ άλλων, με την καθυστέρηση επιλογής τεχνικής λύσης για τον σταθμό "Βενιζέλου" από το 2017 καθώς και με την καθυστέρηση εγκρίσεων των ως άνω μελετών, αφού όπως προανέφερα, το επιθυμητό από την Αττικό Μετρό κατά τον χρόνο της δήλωσής μου χρονοδιάγραμμα δεν προέβλεπε κατασκευή σταθμού "Βενιζέλου" πριν τις 30.11.2020, δηλαδή πριν την εμπορική λειτουργία του έργου, αλλά μόνο το ότι οι συρμοί  θα διέρχονταν  μέσω  της σήραγγας σε εκείνη τη θέση, μέχρις ότου η Αττικό Μετρό να υποδείξει τι επιθυμεί να γίνει για τον συγκεκριμένο σταθμό, με ποιο κόστος και ποιο χρονοδιάγραμμα. Ως εκ τούτου, όλη η αλληλογραφία που κατά καιρούς διαρρέεται και εμφανίζεται στον Τύπο εσφαλμένα εμπλέκει το θέμα της τεχνικής λύσης για τον σταθμό "Βενιζέλου" στο ζήτημα των αποζημιώσεων που έχουν ζητηθεί», αναφέρει ο κ.Εξάρχου.

Ταχιάος: Οι αποζημιώσεις 50 εκατ.ευρώ είναι της εποχής ΣΥΡΙΖΑ

Σπίρτζης για Μετρό Θεσσαλονίκης: Επιστροφή στο 2015 με Μητσοτάκη