Skip to main content

Έξαρση της γρίπης αναμένεται τον φετινό χειμώνα - Σύσταση για έγκαιρο εμβολιασμό

Καμπανάκι έχει χτυπήσει στους ειδικούς η μικροεπιδημία της γρίπης το καλοκαίρι - Έφτασαν οι πρώτες παρτίδες αντιγριπικών εμβολίων στα φαρμακεία

Καμπανάκι για πιθανή έξαρση της γρίπης, αλλά και όλων των αναπνευστικών ιών, χτυπούν οι ειδικοί για τον φετινό χειμώνα. Άλλωστε, για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια, ο ιός της γρίπης και ο κορωνοϊός θα συνυπάρξουν χωρίς περιοριστικά μέτρα, συνιστώντας μεγάλο κίνδυνο κυρίως για τον ευάλωτο πληθυσμό.

Έναν προάγγελο του τι πρόκειται να συμβεί τον χειμώνα αποτέλεσε η μικροεπιδημία της γρίπης που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, η οποία κατέγραψε συνολικά 174 κρούσματα. Και μπορεί αυτή τη στιγμή να παρουσιάζεται ύφεση, ωστόσο τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανή μία έξαρση τη χειμερινή περίοδο και μάλιστα νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Όπως εξήγησε στη Voria.gr η καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ιολογίας, Γεωργία Γκιούλα, η προσαρμογή του εμβολίου της γρίπης γίνεται κάθε χρόνο με βάση τα στελέχη που έχουν απομονωθεί την προηγούμενη χρονιά. «Στη χώρα μας δεν είχαμε κανένα περιστατικό γρίπης και στην Ευρώπη είχαμε πτώση 99,4%. Ήταν η εξαφάνιση της γρίπης. Εμβολιαστήκαμε πέρσι με ένα εμβόλιο που βασίστηκε ουσιαστικά σε μηδενικά περιστατικά. Είχαμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε μία μικροεπιδημία της γρίπης, όπως αυτή το καλοκαίρι που μας πέρασε. Άρα θεωρώ ότι ο ιός της γρίπης μπορεί να είναι ο πρωταγωνιστής και σίγουρα ο συμπρωταγωνιστής μαζί με τον SARS-CoV-2», είπε χαρακτηριστικά.

Τις ανησυχίες των επιστημόνων επιτείνει το γεγονός ότι φέτος, έπειτα από δύο χειμώνες, δεν θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα, την ίδια στιγμή που ο πληθυσμός δεν έχει ανοσία. «Υπάρχει ανησυχία, γιατί ξεκινάμε χωρίς περιοριστικά μέτρα για πρώτη φορά, χωρίς μάσκες και καραντίνες κι αυτό σίγουρα θα δώσει την ευκαιρία στους αναπνευστικούς ιούς και κυρίως στη γρίπη να κυκλοφορήσει κανονικά, όπως κυκλοφορούσε τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον, δεν έχουμε και καλή ανοσία. Τώρα θα εκτεθούμε για πρώτη φορά και στους δύο ιούς κανονικά και σε όλους τους υπόλοιπους ιούς, φυσικά. Το θέμα είναι ότι επειδή δεν ερχόμασταν σε επαφή, όπως γινόταν σε προηγούμενες περιόδους -γι’ αυτό και εξαφανίστηκε σχετικά η γρίπη τα τελευταία χρόνια- ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είναι μη άνοσο, δηλαδή δεν έχει αντισώματα, κι αυτό είναι ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας», σημείωσε η κ. Γκιούλα.

Να γίνει έγκαιρα ο εμβολιασμός

Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται πιο αναγκαίος από ποτέ ο έγκαιρος εμβολιασμός, που για τη φετινή περίοδο εκτιμάται νωρίτερα από το συνηθισμένο. «Ο εμβολιασμός είναι το νούμερο ένα. «Συνήθως ο ιός εμφανιζόταν τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα μέσα Ιανουαρίου. Τώρα, επειδή ήδη έχει κυκλοφορήσει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, πιθανώς να τον δούμε πιο νωρίς. Άρα όσο πιο νωρίς εμβολιαστούμε, τόσο καλύτερα. Θεωρώ ότι ο ευάλωτος πληθυσμός θα πρέπει να αρχίσει να εμβολιάζεται από αρχές Οκτωβρίου», τόνισε η κ. Γκιούλα.

Ήδη, πάντως, στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης έχουν φτάσει τα πρώτα αντιγριπικά εμβόλια. «Δεν έχει αρχίσει ο κόσμος να εμβολιάζεται, αλλά ήρθαν οι πρώτες παρτίδες και περιμένουμε και τις επόμενες», ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι και φέτος ο αριθμός των εμβολίων που θα διατεθούν θα είναι μεγάλος.