Skip to main content

Εξάρθρωση σπείρας λαθρεμπορίας ποτών

Εξαρθρώθηκε τη Διεύθυνση Ασφαλεία Θεσσαλονίκη, πενταμελής εγκληματική ομάδα, η οποία εισήγαγε παράνομα από τη Βουλγαρία και διακινούσε λαθραία οινοπνευματώδη ποτά στην εγχώρια αγορά.

Εξαρθρώθηκε έπειτα από επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, πενταμελής εγκληματική ομάδα, η οποία εισήγαγε παράνομα από τη Βουλγαρία και διακινούσε λαθραία οινοπνευματώδη ποτά στην εγχώρια αγορά.

Για την υπόθεση αυτή σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος συνολικά 20 ημεδαπών, ηλικίας από 30 έως 79 ετών, για τις κατά περίπτωση κατηγορίες της σύστασης συμμορίας, παράβασης του Εθνικού Τελωνιακού Κώδικα, της πλαστογραφίας, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και της απείθειας.

Oι πέντε από τους συλληφθέντες, είχαν συστήσει τους τελευταίους μήνες εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την παράνομη εισαγωγή λαθραίων και αμφίβολης ποιότητας οινοπνευματωδών ποτών και τη περαιτέρω διάθεση τους στην εγχώρια αγορά, καθώς τα διένεμαν σε διάφορα καταστήματα της Θεσσαλονίκης. Από την παράνομη δράση τους αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά ενώ για να διευκολύνουν τη διακίνηση των λαθραίων ποτών διατηρούσαν και χώρους αποθήκευσης και διάθεσης τους.

Στo πλαίσιo της εγκληματικής τους δράσης, δύο από τα μέλη της συμμορίας, ηλικίας 47 και 44 ετών (αδέλφια), μετέβαιναν συστηματικά στην Βουλγαρία, για να πραγματοποιήσουν τις παραγγελίες των λαθραίων ποτών. Την παραλαβή από την συγκεκριμένη χώρα πραγματοποιούσαν δύο οδηγοί Δ.Χ λεωφορείου του ΟΣΕ, κατά την εκτέλεση του δρομολογίου Φιλιππούπολη – Θεσσαλονίκη, οι οποίοι στη συνέχεια παρέδιδαν τα λαθραία εμπορεύματα στους συνεργούς τους.

Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής τα δύο αδέλφια, μετέβησαν στην Βουλγαρία, όπου πραγματοποίησαν τις παραγγελίες των λαθραίων εμπορευμάτων και κατά τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας, μετέβησαν στο σταθμό του ΟΣΕ, απ’ όπου παρέλαβαν από τον συλληφθέντα οδηγό του λεωφορείου (282) φιάλες οινοπνευματώδη ποτά, που ο ίδιος εισήγαγε και μετέφερε από τη Βουλγαρία.     

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από αστυνομικούς της προαναφερόμενης Υπηρεσίας, σε συνεργασία με κλιμάκιο του Σ.Δ.Ο.Ε, σε ισόγειο χώρο που διατηρούσε η συμμορία, σε δύο επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους, ιδιοκτησίας δύο εκ των μελών της, ηλικίας 44 και 49 ετών και σε δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
 
•    Συνολικά (1.621) φιάλες οινοπνευματώδη ποτά που εισήχθησαν από τη Βουλγαρία και για τις οποίες δεν είχαν καταβληθεί στο Ελληνικό Δημόσιο οι αναλογούντες δασμοί, και
•    (27) αυτοκόλλητες χάρτινες πλαστές ετικέτες αλκοολούχων ποτών σε ελληνική γλώσσα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας στον αποθηκευτικό χώρο του ανωτέρω 49χρονου ιδιοκτήτη, η 52χρονη ημεδαπή σύζυγός του, προσπάθησε να αποτρέψει την είσοδο των αστυνομικών και του Δικαστικού Λειτουργού, με αποτέλεσμα να συλληφθεί για απείθεια.  





Τέλος, κατασχέθηκαν δύο (2) Ι.Χ.Ε αυτοκίνητα, ιδιοκτησίας των προαναφερθέντων αδελφών – μελών της συμμορίας καθώς και το Δ.Χ Λεωφορείο του ΟΣΕ, ως μέσα τέλεσης του εγκλήματος.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που είναι σε εξέλιξη, εξετάζεται το ύψος της απώλειας εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο από τη μη καταβολή των αναλογούντων δασμών.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.