Skip to main content

Εξαρθρώθηκε επταμελής σπείρα που είχε κλέψει τουλάχιστον 64 οχήματα

Με δράση σε όλη την Ελλάδα, η επταμελής οργάνωση που έκανε και εμπόριο ναρκωτικών, έκλεβε οχήματα και τα πουλούσε σαν ανταλλακτικά.

Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη κλοπή οχημάτων. Η οργάνωση είχε παράλληλη δράση και στην εισαγωγή, μεταφορά και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης.

Η αστυνομία, στο πλαίσιο διενέργειας έρευνας για τον εντοπισμό σπείρας που τον τελευταίο καιρό δραστηριοποιείτο συστηματικά στη κλοπή οχημάτων (κυρίως φορτηγών), ταυτοποίησε τα μέλη της οργάνωσης και εντόπισε διαλυτήριο οχημάτων στον Ασπρόπυργο που χρησιμοποιούσαν για την αποσυναρμολόγηση των κλεμμένων οχημάτων.

Επιπρόσθετα αποκάλυψε την παράλληλη δράση της οργάνωσης στην εισαγωγή, μεταφορά και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης, μετά από ευρείας κλίμακας επιχείρηση στους νομούς Αττικής, Ιωαννίνων και Αιτωλοακαρνανίας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν επτά μέλη της σπείρας, εκ των οποίων τρεις υπήκοοι Αλβανίας -δύο άνδρες ηλικίας 36 και 50 ετών και μία 43χρονη γυναίκα- ένας 31χρονος υπήκοος Νιγηρίας, ένας 31χρονος υπήκοος Σομαλίας, ένας 46χρονος υπήκοος Καμερούν και ένας 54χρονος Έλληνας.

Συγκεκριμένα ο 36χρονος υπήκοος Αλβανίας συνελήφθη στην περιοχή των Ιωαννίνων να μεταφέρει εντός του αυτοκινήτου του μεγάλη ποσότητα κάνναβης, ενώ οι άλλοι δύο ομοεθνείς του, οι οποίοι επέβαιναν σε άλλο αυτοκίνητο (προπομπό) συνελήφθησαν σε περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Εντός του διαλυτηρίου στον Ασπρόπυργο συνελήφθησαν οι τρεις άλλοι αλλοδαποί, ενώ ο 54χρονος Έλληνας εντοπίσθηκε και συνελήφθη στα Μεσόγεια.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η ομάδα ειδικευόταν στις κλοπές Ι.Χ. αυτοκινήτων τα οποία αφαιρούσαν από διάφορες περιοχές της Αττικής και τα μετέφεραν στην βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου, σε μάντρα – «διαλυτήριο» οχημάτων. Ο χώρος λειτουργούσε ως επιχείρηση «σκραπατζίδικο» με σκοπό την εξυπηρέτηση και την συγκάλυψη των δραστηριοτήτων της οργάνωσης.

Τα κλεμμένα οχήματα μεταφέρονταν στις εγκαταστάσεις του «διαλυτηρίου», όπου είτε τα αποσυναρμολογούσαν και διέθεταν προς πώληση τα ανταλλακτικά τους, είτε τα μετέφεραν αυτούσια, σε διάφορες πόλεις της Βορείου Ελλάδας και κυρίως στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου να περαιωθούν παραγγελίες για κλεμμένα αυτοκίνητα.

Σε άλλες περιπτώσεις, εξαρτήματα από τα αποσυναρμολογημένα οχήματα, τα αποθήκευαν - φόρτωναν σε containers και τα μετέφεραν σε διάφορες xώρες της Αφρικής.

Για την αποφυγή της σύλληψής τους, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ασυρμάτους, με τους οποίους παρακολουθούσαν τις συχνότητες της αστυνομίας, καθώς και άλλο όχημα το οποίο προπορευόταν και ειδοποιούσε για τυχόν μπλόκα και ελέγχους κατά μήκος της διαδρομής.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί, 64 περιπτώσεις κλοπής οχημάτων και δύο απόπειρες κλοπής

Εξάλλου, σε βάρος του 54χρονου ημεδαπού εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, κακουργηματικής απάτης, εκβίασης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.