Skip to main content

Εξαρθρώθηκε μεγάλη εγκληματική οργάνωση διακινητών - Τρεις συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη

Οργάνωσαν τουλάχιστον 15 μεταφορές αλλοδαπών με οχήματα που υπεξαιρούσαν από εταιρείες ενοικιάσεων οχημάτων - Τρεις συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη.

Εξακριβώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης που οργάνωσαν τουλάχιστον 15 μεταφορές αλλοδαπών με οχήματα που υπεξαιρούσαν από εταιρείες ενοικιάσεων οχημάτων. Από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 22 μελών της οργάνωσης μεταξύ των οποίων και δύο ηγετικά μέλη.

Συγκεκριμένα, για την υπόθεση συνελήφθησαν τρία άτομα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για έναν 45χρονο ημεδαπό και δύο Σύρους 32 και 33 ετών, αντίστοιχα.

Επιπρόσθετα, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των δύο ηγετικών μελών που είναι Γερμανοί υπήκοοι με συριακή και τουρκική καταγωγή ηλικίας 34 και 39 ετών. Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 15 ατόμων ηλικιών 19 μέχρι και 61 ετών αλλά και ενός 48χρονου υπηκόου Ιράκ και ενός 35χρονου Μαροκινού υπήκοου.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, οι προαναφερόμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση με δομημένη και διαρκή δράση και με σκοπό το παράνομο οικονομικό όφελος, διευκόλυναν τη μη νόμιμη είσοδο στη χώρα, σε υπηκόους τρίτων χωρών μέσω της ελληνοτουρκικής μεθορίου και την περαιτέρω προώθησή τους στο εσωτερικό ή σε άλλες χώρες με κόστος περίπου 2.000 με 3.000 ευρώ τον καθένα.

Για την παράνομη δράση τους χρησιμοποιούσαν οχήματα που αρχικά μίσθωναν και στη συνέχεια υπεξαιρούσαν από εταιρείες ενοικιάσεων οχημάτων, στα οποία μετέφεραν τους αλλοδαπούς.

Όπως εξακριβώθηκε, το χρονικό διάστημα από 18 Ιουλίου 2021 έως 13 Νοεμβρίου 2021 οργάνωσαν 15 διακινήσεις υπηκόων τρίτων χωρών, έναντι χρηματικών αντιτίμων που ανέρχονταν σε 2.000 έως 3.000 ευρώ για το κάθε άτομο.

Για τη μεταφορά των αλλοδαπών, υπεξαίρεσαν 22 οχήματα από εταιρείες ενοικιάσεων κυρίως της Βόρειας Ελλάδας -κυρίως στη Ροδοπη, στον Έβρο, την Ξάνθη, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη- και αφαίρεσαν ένα όχημα που είχε ενοικιαστεί από ημεδαπή γυναίκα.

Επίσης, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι την 25η Αυγούστου 2021 σε περιοχή της Πιερίας, τα 2 ηγετικά στελέχη της οργάνωσης μαζί με συνεργό τους, ακινητοποίησαν με απειλή όπλου έναν 17χρονο Σύρο και του αφαίρεσαν κινητό τηλέφωνο και άλλα έγγραφα, καθώς δεν υπάκουσε στις εντολές τους, για την εκτέλεση μεταφοράς μη νόμιμων αλλοδαπών.

Την 24η Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, κατά την οποία συνελήφθησαν 3 από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

-13 κινητά τηλέφωνα,

-χρηματικό ποσό 585 ευρώ,

-πλαστό δελτίο ταυτότητας και πλαστή άδεια οδήγησης,

-κλειδί οχήματος ενοικιάσεων που είχαν υπεξαιρέσει και

-δύο οχήματα που χρησιμοποιούσαν.

Από τα οχήματα που υπεξαίρεσαν, τα 22 εντοπίστηκαν σε διάφορες περιοχές και αποδόθηκαν στις ιδιοκτήτριες εταιρείες ενοικιάσεων.

Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται για την εξακρίβωση της συμμετοχής τους σε παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης, ο οποίος τους παρέπεμψε στον Ανακριτή Κατερίνης.