Skip to main content

«Εξέγερση κατά του Αφανισμού» στο Βερολίνο

Τα μέλη του οικολογικού κινήματος «Εξέγερση κατά τoυ Αφανισμού» απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους και την πλατεία Πότσνταμ στο Βερολίνο.

Προειδοποίησαν και το έπραξαν. Τα μέλη του κινήματος Extinction Rebellion («Εξέγερση κατά του Αφανισμού») ξεκίνησαν χθες και στο Βερολίνο, παράλληλα με το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Μαδρίτη, κινητοποιήσεις ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για το οικολογικό αδιέξοδο στο οποίο αντιμετωπίζει, όπως ισχυρίζονται, ο πλανήτης. Σε αντίθεση με το κίνημα της Γκρέτας Τούνμπεργκ «Fridays for Future» οι μαχητικοί οικολόγοι καλούν σε πολιτική ανυπακοή και έτσι προχώρησαν στη γερμανική πρωτεύουσα στον αποκλεισμό κεντρικού κυκλοφοριακού κόμβου αλλά και της πλατείας Πότσνταμ.

Όλες οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του κινήματος στο Βερολίνο ήταν ειρηνικές. Εποικοδομητικός θεωρείται και ο ρόλος της αστυνομίας, η οποία, αν και παρούσα, δεν επενέβη. Όπως είπαν στην DW οι διοργανωτές των εκδηλώσεων, βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με τις αστυνομικές αρχές, ενημερώνοντας εκ των προτέρων για όλες τις κινήσεις τους. Τονίζουν ωστόσο ότι ο αποκλεισμός συγκοινωνιακών κόμβων αποτελεί απλά την αρχή πολυάριθμων δράσεων διαμαρτυρίας που θα συνεχιστούν όλη την εβδομάδα στο Βερολίνο.

«Πείτε την αλήθεια στον κόσμο»

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ και ακτιβίστρια του κινήματος Κλερ Γουόρντλι δήλωσε στην τηλεόραση της DW: «Θέλουμε να δείξουμε ότι η κατάσταση πιέζει. Βρισκόμαστε στο μέσον μιας οικολογική κρίσης». Το κίνημα Extinction Rebellion ιδρύθηκε την περασμένη χρονιά στη Μ. Βρετανία και έχει ως στόχο την αφύπνιση της κοινωνίας με σειρά δράσεων. Μεταξύ άλλων ζητά από όλες τις κυβερνήσεις του πλανήτη: να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης οικολογικής ανάγκης, να ακυρώσουν κάθε πολιτική απόφαση που στέκεται εμπόδιο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να μηδενίσουν όλες τις εκπομπές ρύπων που ευνοούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2025.

Οι οικολόγοι στο Βερολίνο αντιμετώπισαν με οργή την είδηση, που μεταδόθηκε από μέσα ενημέρωσης ότι το σχεδιαζόμενο κυβερνητικό πακέτο μέτρων για την προστασία του κλίματος θα κατατεθεί τελικά σε πιο ήπια εκδοχή. Λέγεται, για παράδειγμα, ότι θα απαλειφθεί ο εθνικός στόχος περιορισμού των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2040 ή ότι αθετείται η υπόσχεση για μηδενισμό των εκπομπών ρύπων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μέχρι το 2050. Τόσο όμως ο υπουργός καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν όσο και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επιμένουν ότι ο νόμος που θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο περιέχει όσα συμφωνήθηκαν πρόσφατα από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Τα μέλη του κινήματος Extinction Rebellion διατηρούν ωστόσο τις αμφιβολίες τους για την ειλικρίνεια της κυβέρνησης και ζητούν στα πανό τους από τους κυβερνώντες στη Γερμανία και τον υπόλοιπο κόσμο να πουν επιτέλους την αλήθεια στους πληθυσμούς τους («Tell the Truth»).

Φόλκερ Βίτινγκ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle