Skip to main content

Εξελίξεις για τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων της Θεσσαλονίκης

Απόφαση υπουργικού συμβουλίου περιμένει ο ΦοΔΣΑ προκειμένου να δημοπρατήσει το έργο κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων.

Την έκδοση της απόφασης υπουργικού συμβουλίου για την αλλαγή του τρόπου απαλλοτρίωσης των εκτάσεων οι οποίες απαιτούνται προκειμένου να κατασκευαστεί η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης αναμένει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να προχωρήσει στην δημοπράτηση του έργου. Παράλληλα, αναμένει και τη θετική απάντηση στην αίτηση την οποία κατέθεσε στις 23 Απριλίου για χρηματοδότηση του έργου από το ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη).

Μία εβδομάδα μετά, το υπουργικό συμβούλιο, στη συνεδρίαση της 29ης Απριλίου, ενέκρινε, έπειτα από εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, την αναγκαστική απαλλοτρίωση των ακινήτων προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα. Η αναγκαιότητα του χαρακτήρα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης κρίθηκε απαραίτητη λόγω του κινδύνου απώλειας κοινοτικών κονδυλίων που έχουν δεσμευτεί για το συγκεκριμένο έργο καθώς, εάν ακολουθείτο η συνήθης διαδικασία, το έργο δεν θα είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί εγκαίρως, με αποτέλεσμα να μην ενταχθεί και μην λάβει κοινοτικούς πόρους. Όπως είναι γνωστό εάν το έργο δεν ολοκληρωθεί μέχρι το πέρας της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, δηλαδή μέχρι το 2023, είναι πολύ πιθανόν να μην υλοποιηθεί αργότερα, με δεδομένο ότι τέτοια έργα δεν θα χρηματοδοτούνται στην επόμενη προγραμματική περίοδο από κοινοτικούς πόρους.

Δημοπράτηση το καλοκαίρι

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλη Γεράνη “η απόφαση για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των ακινήτων που βρίσκονται στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου, του δήμου Θέρμης, που απαιτούνται για την κατασκευή της ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα είναι πολύ σημαντική και ξεμπλοκάρει το έργο”. Παράλληλα, όπως επισημαίνει, ο ΦοΔΣΑ αναμένει και τη θετική απάντηση για χρηματοδότηση του έργου από κοινοτικούς πόρους. “Εφόσον αυτή εκδοθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες εμείς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του έργου μέσα στο καλοκαίρι. Θα χρειαστεί ένας χρόνος για την ανάδειξη του αναδόχου και άλλα δύο χρόνια για την ολοκλήρωση του έργου. Θα είμαστε οριακά μέσα στα χρονοδιαγράμματα”, σημειώνει ο κ. Γεράνης. Το έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε περίπου 55 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους.

Ποιες εκτάσεις θα απαλλοτριωθούν

Για την κατασκευή του έργου θα απαιτηθεί η απαλλοτρίωση συνολικά 185 στρεμμάτων. Εξ αυτών περίπου 85 είναι ιδιωτικά, 90 είναι του δήμου Θέρμης και άλλα 10 ανήκουν στο δημόσιο. Καταβολή χρημάτων θα γίνει μόνον για τα 135 τα οποία ανήκουν εντός της έκτασης της ΜΕΑ (75 ιδιωτών και 60 του δήμου Θέρμης) καθώς τα υπόλοιπα 50 θεωρούνται αυτοαποζημιούμενα και θα απαλλοτριωθούν για τις ανάγκες κατασκευής δρόμων.

Η ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα θα κατασκευαστεί σε έκταση 816 στρεμμάτων, στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου του δήμου Θέρμης. Πρόκειται για ένα έργο που, μαζί με τη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα, φιλοδοξεί να δώσει ανάσα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων των περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.

Η ονομαστική (μέγιστη) δυναμικότητα της ΜΕΑ ανέρχεται σε 160.000 τόνων κατ' έτος σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ), με εκτιμούμενες πραγματικές εισροές περί τους 128.200 τόνους κατ' έτος. Οι εισροές συνίστανται από το 36% περίπου των σύμμεικτων ΑΣΑ της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα σύμμεικτα ΑΣΑ της Π.Ε. Χαλκιδικής, τα υπολείμματα των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) των Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης, τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων της Π.Ε. Χαλκιδικής και της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Προς Μαυροράχη η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα

Στο τέλος του καλοκαιριού, ταυτόχρονα με τη δημοπράτηση της ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα, πρόκειται να γίνει και η χωροθέτηση της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα. Σύμφωνα με τον κ. Γεράνη ο ΦοΔΣΑ έχει προεπιλέξει ήδη τρεις περιοχές, ανάμεσα στις οποίες θα γίνει η τελική επιλογή. Σύμφωνα με πληροφορίες επικρατέστερη τοποθεσία για την κατασκευή της μονάδας είναι η περιοχή της Μαυροράχης όπου λειτουργεί ήδη και ο ΧΥΤΑ. Το συγκεκριμένο έργο θα υλοποιηθεί με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και θα είναι μεγαλύτερης δυναμικότητας από τη ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα, καθώς θα εξυπηρετεί την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη και τις ΠΕ Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς.

Ταυτόχρονα, η μονάδα για τα βιοαποδομήσιμα (ΜΕΒΑ) θα εξυπηρετεί το 35% του δήμου Θεσσαλονίκης και ακόμα έξι περιοχές.