Skip to main content

Εξεταστική επιτροπή για χειρισμούς στη νέα γρίπη ζητούν ευρωβουλευτές

Το σχηματισμό εξεταστικής επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο οι υγειονομικές αρχές αντιμετώπισαν το ζήτημα της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) καθώς και για την «κατασπατάληση» χρημάτων στην εκστρατεία εμβολια
Το σχηματισμό εξεταστικής επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο οι υγειονομικές αρχές αντιμετώπισαν το ζήτημα της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) καθώς και για την «κατασπατάληση» χρημάτων στην εκστρατεία εμβολιασμού ζήτησαν σήμερα οι ευρωβουλευτές.

«Ζητούμε τη διαφάνεια στη διαχείριση αυτής της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε η γαλλίδα βουλευτής των Πράσινων Μισέλ Ριβασί, κατά τη διάρκεια  Συνέντευξης Τύπου. Για να πραγματοποιηθεί εξεταστική επιτροπή, θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί μέσα σε δύο εβδομάδες από το ένα τέταρτο των βουλευτών του ευρωκοινοβουλίου, δηλαδή από 183 βουλευτές.

Η απόφαση των ευρωβουλευτών είναι αποτέλεσμα του αιτήματος πολιτικών κομμάτων από διάφορες χώρες της Ευρώπης, τα οποία κατήγγειλαν τα «δυσανάλογα μέσα» που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν λιγότερο σοβαρή από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Αν τελικά αυτή η επιτροπή συσταθεί, θα διερευνήσει το ρόλο που έπαιξαν οι υγειονομικές αρχές της ΕΕ, όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. «Προφανώς υπήρξε ένας ψευδής συναγερμός για την επικινδυνότητα του ιού H1N1 που ανάγκασε τις κυβερνήσεις να δαπανήσουν δισεκατομμύρια ευρώ και μάλιστα εν μέσω της οικονομικής κρίσης», πρόσθεσε η γαλλίδα ευρωβουλευτής.

«Δεν πρόκειται να καταδικάσουμε κανέναν, αλλά περισσότερο για να αποτελέσει μάθημα για την επόμενη φορά. Επειδή θα υπάρξει επόμενη φορά και μπορεί να είναι πολύ χειρότερα», δήλωσε η συντηρητική ευρωβουλευτής της Βρετανίας Μαρίνα Γιανακουδάκις.